Gracia Querejeta, protagonista del IV Festival de Curts K-lidoscopi de Cullera

Presentació K-lidoscopi 2CULLERA. 24-09-15.El certamen rep 400 obres i projectarà produccions nominades als Goya o la Berlinale / Una trobada fotogràfica promociona el barri del Pou / Joaquín  Vallet presenta una obra dedicada a la figura de Mariano Barroso

La quarta edició del Festival de Curtmetratges K-lidoscopi de Cullera serà la de la consolidació d’este certamen com el més important en la seua categoria a la Comunitat Valenciana. La cita amb el millor cinema s’inicia demà, divendres, a l’Auditori Municipal. Fins al 3 d’octubre, oferix un programa ambiciós que tindrà a la cineasta Gracia Querejeta com el gran protagonista.

La madrilenya, autora d’obres com «Siete  mesas de billar francés», serà l’homenatjada d’enguany i impartirà un curs d’interpretació durant quatre dies a l’Hotel Cullera Holiday amb els actors i actrius de més renom a la Comunitat Valenciana.

El nombre de curts rebuts enguany demostren la importància que en poc de temps ha adquirit el festival. Des de l’organització, a cura de Joaquín Vallet, Jordi Piris, Julio Martí i Joan Bohigues, expliquen que han arribat prop de 400 treballs que aspiraven a ser projectats en alguna de les quatre seccions: Ficció, Documental, Animació i Experimental, esta última la gran novetat d’enguany.

La qualitat de les produccions és elevadíssima. Entre elles, hi ha obres nominades als Goya o a la Berlinale a més de guanyadors de festivals de renom com el de Sitges. També hi ha protagonisme valencià. Este dissabte 26, fora de concurs, el públic podrà gaudir d’una projecció especial del documental «En la terra mítica dels prodigis» amb la presència dels seus directors Javier Quintanilla i Frederic Ibáñez, on s’analitza la problemàtica de les retallades al sistema educatiu. També «La ropavejera» de Nacho Ruipérez o «En clave Ortifus» ompliran la pantalla de reflexions sobre diverses temàtiques de plena actualitat.

«En quatre anys hem abastit el màxim nivell. Tenim la ‘crème de la crème’ i això és simptomàtic perquè amb escassos recursos hem estat capaços de dur endavant un festival que pas a pas va convertint-se en un esdeveniment de referència», ha explicat el crític cinematogràfic cullerenc Joaquín Vallet, durant la roda de premsa de presentació del festival.

Per la seua banda, Martí ha subratllat el fet que grans figures de la cinematografia hagen escollit Cullera no sols per exhibir les seues produccions, sinó també per formar-se. En eixe sentit, ha fet incís en la tasca que està duent a terme K-lidoscopi «perquè la cultura siga protagonista a Cullera perquè els nostres ciutadans es mereixen un poble amb cultura, un bé de primera necessitat».

Festival interdisciplinari

 El K-lidoscopi d’enguany també ha volgut obrir-se a altres disciplines artístiques. El festival oferix dues exposicions fotogràfiques al hall de l’Auditori Municipal. La primera mostra els treballs fets per diversos fotògrafs en una marató al barri del Pou. La iniciativa pretén promocionar este espai emblemàtic de la ciutat a través d’instantànies úniques que reflectixen l’essència d’un enclavament urbà únic. El festival atorgarà un premi dotat amb 500 euros a la millor fotografia. D’altra banda, l’altra exhibició que podrà obsevar-se també des d’este divendres fa un recorregut per 30 anys de Cinema Jove, el germà major de la mostra de Cullera.

Repàs a la figura de Barroso

L’empremta del festival també vol quedar sobre escrit. El IV K-lidoscopi servirà per presentar el llibre «Mariano Barroso» coordinat per Joaquín Vallet, escriptor, crític i historiador cinematogràfic. L’obra repassa la figura de l’homenatjat de l’any passat, guanyador de tres premis Goya, a través de la ploma dels millors crítics del panorama nacional.

La regidora de Cultura, Sílvia Roca, ha assenyalat que per al consistori «este festival és clau, no sols pel que significa en termes de qualitat per al món del cinema i la cultura de la nostra ciutat, sinó també perquè és una ferramenta clau en la projecció de la marca Cullera». En eixe sentit, ha garantit que l’ajuntament garantirà el seu suport a les pròximes  edicions i ha agraït als organitzadors l’enorme esforç desinteressat per mantindre este esdeveniment.

Així doncs, K-lidoscopi 2015 es reaferma com una plataforma per a l’exhibició dels millors curts realitzats al nostre país, 54 en total a esta edició. El festival compta amb el suport de l’Ajuntament de Cullera a més del patrocini de l’hotel Cullera Holiday, la Fundación Aisge, Atrau, l’Obra Social ‘La Caixa’, la SAV, el Centre Octubre, Taller de Fotografia Digital i Produccions Audiovisuals Chofre.

 

 

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari