Inspecció de Treball llança una “ofensiva criminalizadora” al sector citrícola pel Covid-19

AVA-ASAJA denuncia que el Govern se suma a la Generalitat en eludir les seues responsabilitats i traslladar sobrecostos i càrrega burocràtica als agricultors

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) critica durament la “ofensiva criminalizadora” que acaba de posar en marxa el Govern central, a través de la Inspecció de Treball, consistent en una campanya de requeriments d’ofici dirigida als agricultors i operadors del sector citrícola perquè prenguen, de manera immediata, mesures obligatòries de prevenció, higiene, informació, allotjaments i organització de treballadors establides en la legislació relativa al Covid-19.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, denúncia que “el Ministeri de Treball se suma d’aquesta manera tan hostil a la vergonyosa conducta que ve exhibint la Generalitat Valenciana, en eludir també les seues responsabilitats en la lluita contra la pandèmia a peu de camp i traslladar els corresponents sobrecostos econòmics i la càrrega burocràtica als agricultors i ramaders. Almenys els governs haurien de tindre la decència d’acompanyar aquestes exigències amb un paquet d’ajudes o incentius que facilitaren la seua aplicació en un col·lectiu ja de per si mateix castigat per la falta de rendibilitat”.

Aguado no entén que, en el cas de la citricultura, “els inspectors de Treball posen als productors individuals al punt de mira, com si es tractara de delinqüents, ja que tot el procés de cultiu s’ha desenvolupat sense majors problemes de contagis i quan l’actual fase de recol·lecció és a càrrec de les cooperatives i els comerços privats”.

Sense proves PCR

Respecte al diàleg amb les administracions, el president de AVA-ASAJA retrau que “les administracions no han volgut consensuar pautes amb les organitzacions agràries ni abans de les campanyes agrícoles ni durant aquestes. A diferència d’altres comunitats com La Rioja o Castella i Lleó, el Consell no ha atés la nostra reivindicació de fer proves PCR als temporers que arriben d’altres regions per a treballar en les explotacions agràries. L’única cosa que rebem són més despeses, més burocràcia i més incomprensió, com si la responsabilitat que Espanya lidere l’afecció de la pandèmia no recaiguera sobre els polítics per la seua nefasta i caòtica gestió”.

Per a facilitar als citricultors el compliment de totes les obligacions exigides per la Inspecció de Treball, AVA-ASAJA ofereix el seu servei de prevenció de riscos laborals, el primer mancomunat en el sector agrari valencià. Entre les mesures recollides en el requeriment d’ofici que està arribant a milers de productors citrícoles destaquen l’avaluació de riscos en funció de les activitats agràries; l’elaboració d’un pla de contingència específic; la informació i formació actualitzada sobre les mesures organitzatives, d’higiene i tècniques implantades en el centre de treball; l’ús de cartells i senyalització; un protocol de neteja, desinfecció i ventilació; ordenació dels llocs de treball i organització de torns; limitacions en el transport i en les quadrilles de treballadors; mesures en allotjaments; i avaluació de temporers especialment sensibles a la malaltia.

Deixa el teu comentari