Intercitrus es reactiva per a assumir la defensa del sector en plena crisi de la campanya citrícola

Els integrants de la interprofessional es reuneixen per a analitzar la situació i plantejar mesures de cara a la reunió que demà se celebra amb el Ministeri d’Agricultura

Els membres de la Interprofessional Citrícola Espanyola (Intercitrus) -organitzacions agràries i operadors comercials- van mantindre durant la vesprada d’ahir una reunió a fi d’analitzar la situació de crisi en la qual es troba sumida l’actual campanya citrícola i consensuar una sèrie de mesures per a traslladar-les a les diferents Administracions a fi d’intentar, mitjançant la posada en marxa d’aquestes, donar una bolcada a aquesta conjuntura adversa.

La referida trobada de Intercitrus revist una importància molt especial si es té en compte que la interprofessional portava més d’una dècada en una fase de letargia i sense cap mena d’activitat efectiva. En conseqüència, la iniciativa empresa ahir pels integrants d’aquesta entitat suposa tant un primer pas per a reactivar-la com per a assumir la defensa dels interessos del sector en un moment complicat.

En la reunió d’ahir van participar responsables de les organitzacions agràries ASAJA, UPA i COAG -com a representants dels productors- i del Comité de Gestió de Cítrics (CGC) i Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya -en nom dels operadors comercials-. Tots ells van coincidir a destacar la conveniència de tornar a activar Intercitrus com una plataforma unitària que aglutine en un front comú a les diferents veus que formen part del sector.

Consideren que en un moment tan difícil com l’actual és més necessari que mai efectuar un exercici de responsabilitat col·lectiva. En aquest sentit, i a partir de tals plantejaments, cobra encara major rellevància la reunió que alts càrrecs del Ministeri d’Agricultura mantindran demà a Madrid amb responsables de les organitzacions agràries, els operadors comercials i la indústria. Les reivindicacions del sector citrícola es dirigeixen tant a les Administracions autonòmiques, com a la central i a Brussel·les. Algunes de les principals mesures que es plantegen són:

– Pla de reestructuració per a les varietats amb problemes comercials.

– Retirada d’un volum suficient de cítrics per a alleujar el mercat en fresc amb mesures com, entre altres, la transformació en suc amb destinació a distribució gratuïta.

– Estudi sobre l’impacte dels acords comercials amb tercers països i exigir la reciprocitat de les normatives europees en matèria fitosanitària i laboral.

– Reforçar les mesures per a la detecció precoç d’organismes nocius forans i els seus vectors per a evitar la seua entrada i assentament.

– Reforçar la contractació de personal altament qualificat a Brussel·les perquè defense de manera permanent i activa els interessos de la citricultura.

– Millora dels mecanismes de gestió de crisi dins de la reforma de la PAC.

Mentre es continuen fent passos efectius per a la reactivació plena de l’activitat de Intercitrus, els seus membres es reafirmen en el compromís de continuar treballant de forma coordinada en defensa dels interessos del sector citrícola.

Deixa el teu comentari