IVIA i Sanitat Vegetal estudien a petició de LA UNIÓ parcel·les de caquis a la Ribera afectades per un pansiment parcial de les fulles

Mancant confirmació oficial tot indica que és fruit d’un fong de poca virulència

– Tècnics de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i de Sanitat Vegetal estudien, a petició de LA UNIÓ de Llauradors, els problemes ocasionats en algunes parcel·les de caquis de la Ribera afectades per un pansiment inexplicable de les fulles d’algunes branques. Fa uns dies van visitar diverses explotacions una representació de LA UNIÓ i el màxim responsable tècnic de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura, Vicent Dalmau  i el científic de l’IVIA, Toni Vicent, expert en micologia i plagues.

El recorregut per alguns dels camps afectats obeeix a la inquietud de productors de LA UNIÓ a la comarca que estan veient com, sense cap tipus d’explicació raonable, les fulles d’algunes branques del caquier es panseixen, el que provocarà una disminució de la collita de la campanya.

LA UNIÓ està a la espera que els tècnics de l’administració autonòmica donen les causes d’esta fisiopatia, però tot apunta a que es tracta d’un problema causat per algun fong de poca virulència que provoca problemes molt localitzats.

La incidència no te res a veure amb el greu problema que es va patir fa uns anys amb la necrosi foliar del caqui provocada per la Mycosphaerella Nawae que va posar al cultiu del caqui al límit de la desaparició. Precisament ha sigut l’investigador de l’IVIA, Toni Vicent, considerat un dels millors micòlegs d’Europa, qui acompanyat dels responsables de LA UNIÓ van comprovar in situ alguns dels arbres afectats.

No obstant això LA UNIÓ vol traslladar als productors que estiguen alerta davant l’augment de la incidència de certs fongs com la Rosellinia necatrix o Armillaria sp que provoquen la mort del caquier. Este sí és un problema greu, però si es detecta a temps en l’ explotació es pot controlar la seu expansió.

Eduard Esparza, responsable del sector del caqui de LA UNIÓ, comenta que “este problema del pansiment ja ho coneixien els llauradors fa uns anys, no es tracta d’un problema generalitzat perquè a l’any següent les fulles de la branca tornen a vegetar normalment com si no haguera passat rés”.

Esparza diu que “malgrat això tots els problemes fitosanitaris s’han de conèixer i solucionar el més aviat possible i recomana que tots aquells llauradors que observen coses anòmales en la plantació ho comuniquen prompte, ja que si es coneix a temps i es controla des de l’inici, es podrà aturar la situació ràpidament”.

 

Deixa el teu comentari