Joanjo Garcia guanya el Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil

Francesc Puigpelat i Joan Subirana triomfen en les categories de
narrativa infantil i d’àlbum il·lustrat, respectivament

Ja és públic el nom dels guanyadors dels guardons juvenil, infantil i àlbum il·lustrat dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2020. El jurat haatorgat a Joanjo Garcia el XXV Premi Fundació Bancaixa de NarrativaJuvenil per Els adeus del Jaguar. Francesc Puigpelat ha rebut el XXVPremi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre per l’obra Cançonsllunàtiques; i Joan Subirana el V Premi Internacional d’Àlbum Il·lustratEnric Solbes Consorci Ribera i Valldigna per La sopa de Tomàs.
El jurat del XXV Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat amb 5.000 €–, format per Alícia Martí, Fina Masgrau, Ramon Ferrer, Rosa Maria Colom i Gonçal López-Pampló, ha destacat que Els adeus del Jaguar «aposta per un tema valent i poc habitual en la literatura juvenil, com és el suïcidi adolescent». L’obra pretén desestigmatitzar les malalties mentals i obrir un debat al voltant del silenci com a mesura ineficaç contra els casos de suïcidi i de l’atenció als familiars i amics que s’hi veuen afectats. D’altra banda, la novel·la tracta també temes com la pèrdua de la ingenuïtat adolescent, el problema de la identitat, l’Espanya buida, els riscos de les xarxes socials o la nova masculinitat.


Joanjo Garcia (València 1977) és escriptor i col·laborador de diversos mitjans d’informació. Els adeus del Jaguar és la seua desena novel·la des del seu debut amb Quan caminàrem la nit, publicada en Bromera el 2013. Al llarg de la seua trajectòria ha guanyat diversos premis com l’Enric Valor de la Diputació d’Alacant, l’Antoni Bru d’Elx, el premi de novel·la Ciutat d’Alzira o l’Alfons el Magnànim de la Diputació de València. També s’ha acostat a la novel·la juvenil amb obres com Aquell agost amb punt final o Quan s’apague la llum. D’altra banda, ha col·laborat com a lletrista amb cantants com ara Borja Penalba o Tomàs de los Santos.


Cançons llunàtiques, de Francesc Puigpelat, ha sigut l’obra escollida pel jurat del XXV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre ‒format per Alfred Aranda, Beatriu Cajal, Immaculada cerdà, Francesc Gisbert i Bernat Bataller‒, guardó dotat amb 3.000 € per Edicions Bromera. La protagonista de Cançons llunàtiques és l’Anita Janis, una nena de dotze anys que té uns pares molt exigents. Un dia, es desperta i és incapaç de tornar-se a adormir; l’endemà, els pares decideixen enviar-la a una psicòloga. Gràcies a les converses amb la psicòloga i els seus consells, l’Anita Janis resoldrà no només els seus problemes, sinó, de rebot, els dels seus pares. Així, l’obra es proposa traure a la llum el tema dels xiquets i xiquetes que acudeixen al psicòleg i oferir un espai de reflexió i debat als més menuts.

Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. Ha publicat més de quaranta llibres, entre els quals destaquen El retorn de Macbeth (Premi Ciutat d’Alzira, 2012), Els últims dies del general Prim (2014), La pista d’una morta (Premi Gregal, 2017), L’amant de Rebis (Premi Ciutat de Palma, 2017) i El dia que Josep Pla va bufetejar Adolf Hitler (Premi Ferran Canyameres, 2020). Pel que fa a la literatura infantil i juvenil, és autor de novel·les com El nen que va xatejar amb Jack Sparrow (Premi Vicent Silvestre, 2015), La Liliana al país de les Coses Perdudes (Premi Carmesina, 2017) i La nedadora (Premi Carlemany, 2019).


D’altra banda, el jurat del V Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna –format per Diego Gómez, Anna Ballester, Canizales, Rosa Mengual i Josep Gregori– ha decidit atorgar el guardó, dotat amb 6.000 €, a La sopa de Tomàs, de Joan Subirana, més conegut com Subi. Per al jurat, l’obra és «un àlbum en el qual el respecte als animals, el treball cooperatiu i l’alimentació saludable estant presents». En definitiva, «una història tendra que posa en valorel paper dels nostres majors en l’educació dels més menuts». El relat ens explica que el senyor Tomàs vol preparar una sopa a la seua neta Anna, que és vegetariana. Però, quan va a l’hort a buscar la millor safanòria, es posa a estirar però no la pot desenterrar. A través de les magnífiques il·lustracions de Subi, coneixerem tots els animals qu, estirant en filera, ajuden Tomàs a traure la safanòria sencera.

Joan Subirana, Subi (Manresa, 1969) ha estudiat dibuix, còmic, disseny gràfic i pintura. El 1999 va guanyar el Premi d’Àlbum Il·lustrat Tombatossals i, des d’aleshores, es dedica a la il·lustració infantil. Ha publicat més d’un centenar de llibres, molts dels quals han estat editats a l’estranger. El dibuix és la seua passió i desitja seguir dedicant-se a la pintura durant molts anys. A Bromera ha publicat prèviament l’àlbum il·lustrat Per què hi ha estreles al cel? Llibre dels oficis curiosos.


Enguany, a causa de la pandèmia de la COVID-19, no tindrà lloc la tradicional gala dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. En el seu lloc, el pròxim 13 de novembre a les 20 h, se celebrarà un lliurament de premis en streaming que es podrà veure en directe a les xarxes socials d’Edicions Bromera i de l’Ajuntament d’Alzira. Així, tot i que els veredictes de les categories de juvenil, infantil i àlbum il·lustrat es donen a conéixer hui divendres, 6 de novembre, els guanyadors d’aquestes modalitats rebran el trofeu dissenyat per Manuel Boix de manera molt original el pròxim 13 de novembre, juntament amb els guardonats de la resta de categories: el XV Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ‒el veredicte del qual es va fer públic el passat 30 d’octubre‒, que rebrà Marta Barceló, per Anar a Saturn i tornar; el XXXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira –dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament d’Alzira–; el XXVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €–; el XXII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 8.000 €–, i el XV Premi de Poesia Ibn Hafaja –patrocinat per la UNED amb 5.000 €.

Deixa el teu comentari