La ciutat de València acull el lliurament del distintiu bandera blava per a les huit platges valencianes del seu litoral

“El Cabanyal i la Malva-rosa han de ser referents d’una ciutat que cuida el medi ambient i que prioritza els criteris de sostenibilitat”

València ha acollit este matí, en el passeig de Neptú, l’acte de lliurament de les 125 banderes blaves concedides a les platges valencianes, precisament l’any en què la nostra ciutat, per primera vegada en els 30 anys des que es concedixen estos distintius de qualitat, ha aconseguit la bandera blava per a les huit platges del municipi, incloent també les dos més urbanes, Malva-rosa i el Cabanyal, que no l’havia tinguda en anys anteriors. També s’han lliurat les 14 banderes blaves a altres ports esportius i clubs nàutics, els diplomes a les sendes blaves, entre elles la Senda Litoral Educativa del Saler, i els centres blaus, un apartat en què València ha aconseguit set distincions.

bandera-azul“És important destacar la recuperació del distintiu Bandera Blava per a les platges urbanes de la ciutat de València, on tots els anys milers de persones descansen i gaudixen. El Cabanyal i la Malva-rosa han de ser referents d’una ciutat que cuida el medi ambient i que prioritza els criteris de sostenibilitat. Per açò és tan positiu que, molts anys després, les nostres dos platges tornen a veure onejar la seua bandera blava”, ha afirmat Joan Ribó en la seua intervenció com a alcalde amfitrió d’un acte que ha conclòs, precisament, amb l’hissat de la bandera blava concedida a la platja del Cabanyal, la platja de “un barri maltractat, perseguit i depredat que en els últims mesos està recuperant la llum”, en paraules del secretari autonòmic de Medi ambient, Julià Álvaro, que ha iniciat les intervencions.

Este acte que han presidit l’alcalde Joan Ribó i la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, i en què la regidora Pilar Soriano ha exercit de presentadora, ha comptat amb la presència de tots els alcaldes i regidors, de poblacions de València, Castelló i Alacant -entre ells Vicent Sarrià-, que han vingut a València a arreplegar les banderes blaves que prompte onejaran a les platges del seus municipis. Ribó ha destacat que la Comunitat Valenciana és la que més banderes blaves ha aconseguit de tot l’Estat espanyol, i ha donat l’enhorabona “a totes les alcaldesses i tots els alcaldes, especialment als meus col•legues d’Alacant, la costa amb més banderes blaves, amb un total de 75”.

LES MILLORS PLATGES

Ha dit l’alcalde que este 14 de juny era un gran dia per a la ciutat de València perquè “la protecció del nostre patrimoni natural, del nostre litoral, i la qualitat de l’aigua de les nostres platges i els servicis públics que oferixen han sigut reconeguts de manera oficial amb el distintiu que tothom identifica amb les millors platges: les banderes blaves”. Huit de huit: Cabanyal, Malva-rosa, Pinedo, l’Arbre del Gos, el Saler, la Garrofera, la Devesa i el Recatí-Perellonet. “Per primera vegada en la història totes les platges de la ciutat reben la bandera blava que avala la seua qualitat” i complixen eixos requisits que, com ha ressaltat Julià Álvaro, “permeten viure en equilibri entre la satisfacció de les nostres necessitats i la satisfacció de les necessitats de les futures generacions”.

També ha intervingut en este acte José Ramón Sánchez Moro, representant de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor, que a Espanya selecciona les platges distingides amb bandera blava, “un segell global, independent i transparent que no és un distintiu més, sinó un distintiu únic que avala les platges i ports que ho reben a nivell internacional”.

En eixe mateix sentit, Joan Ribó ha manifestat el sentiment d’orgull per “estes banderes i per tots els distintius i guardons que reconeixen la qualitat de les nostres platges. I el volem compartir amb tota la ciutadania, amb les veïnes i veïns dels nostres benvolguts poblats marítims, amb la gent que viu i treballa durant l’estiu i durant la resta de l’any, com els hostalers i, per descomptat, també amb totes aquelles persones que busquen el descans i la qualitat que els oferix tot el litoral valencià, on per fi podem incloure tot el litoral de la ciutat de València”.

ACOLLIDORES I AMABLES

Ribó ha afegit que “amb estos distintius col•loquem cadascuna de les nostres platges en el mapa de la sostenibilitat i els servicis als banyistes, i es reconeix la qualitat i la condició de platges acollidores i amables per a tots els públics. A més, es valoren factors com la seguretat, la gestió ambiental, la informació per a les persones usuàries i l’educació per a la sostenibilitat”.

Satisfacció per les huit platges de la ciutat, però també pel reconeixement blau que rep la Senda Litoral Educativa de la Platja del Saler, i els centres Casal d’Esplai del Saler, Centre d’Interpretació del Racó de l’Olla, Escola de la Naturalesa la Malladeta, Centre d’Interpretació de la Alqueria de Fèlix, Casal d’Esplai de Rocafort, Centre Naturia i Observatori del Canvi Climàtic.

El torn d’intervencions l’ha tancat la consellera Elena Cebrián, qui ha assenyalat que estos guardons són un actiu fonamental per a les platges valencianes i un reconeixement a la labor de totes les institucions, que ens motiva i estimula per a seguir treballant en gestió sostenible”. La consellera ha convidat els usuaris de totes les platges blaves valencianes a que ”adopten hàbits d’ús també sostenibles i compromisos personals per a cuidar el que tenim”.

També s’ha referit a l’esforç per a depurar i millorar la qualitat de les aigües, assenyalant que “un mar sa és la garantia per a un planeta sa” i reivindicant el treball del nou govern valencià en matèria d’abocaments i gestió de residus.

ZONA PER A GOSSOS

En finalitzar l’acte de lliurament de distintius blaus, la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha recordat també que a partir de demà, dia 15 de juny, ja es podrà fer ús de la zona fitada i senyalitzada per a gossos a la platja de Pinedo. “A partir de demà”, ha explicat la delegada, “ja podran acudir tots els banyistes acompanyats de les seues mascotes i poder gaudir de la zona”.

Per a açò, els usuaris de la platja que vulguen acudir amb els seus gossos, hauran d’acostar-se a la posta d’atenció al públic i sol•licitar una estaca per a lligar convenientment les respectives mascotes. “Els gossos han d’estar lligats tot el temps que estiguen dins de la platja, no solament en el moment del bany dels seus amos”, ha explicat Soriano, per qüestions de seguretat i sanitàries.

També s’han condicionat papereres amb bosses per a la recollida d’excrements, atés que la zona ha de mantenir-se en perfectes condicions sanitàries.

Gabinet comunicació Ajuntament de València

Deixa el teu comentari