La Diputació acull l’inici del projecte europeu REMAS, clau en la lluita contra el canvi climàtic

Diversos experts es reunixen en la corporació amb la finalitat de quantificar la quantitat de CO2 que s’allibera en els incendis forestals

La Diputació s’encarregarà de la divulgació dels resultats entre els municipis de la província

Durant els dies 7 i 8 de novembre, la seu central de la Diputació de València donarà el tret d’eixida al projecte de la Unió Europea Interreg SUDOE REMAS, que té per objectiu principal convertir-se en una potent eina en la lluita contra el canvi climàtic, gràcies a una adequada gestió i prevenció dels riscos que comporta l’alliberament de CO2 quan es produeix un incendi forestal.

Al llarg de les dues jornades, un grup d’experts iniciarà la quantificació de la rellevància que tenen els incendis en les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Es tracta de mesurar el carboni emmagatzemat en un territori en concret, tant en el sòl com en la vegetació, per a així poder calcular quanta quantitat s’alliberaria en cas d’incendi.

D’esta manera, després d’una anàlisi rigorosa per a localitzar els punts més crítics i amb major risc d’emissions segons la quantitat de carboni emmagatzemada, es podran oferir solucions en la línia de centrar els esforços de gestió, extinció i restauració d’aqueixos terrenys.

El projecte REMAS, que s’estendrà fins a 2022, compta amb un pressupost total de 1,8 milions d’euros. Està dirigit als països del sud-oest de la Unió Europea (espai SUDOE), i compta amb la participació de diferents entitats d’Espanya, França, Portugal i Andorra.

La presidenta de AMUFOR (Associació de Municipis Forestals de la Comunitat Valenciana), Consuelo Alfonso, entitat coordinadora del projecte, ha sigut l’encarregada d’inaugurar les jornades agraint a la Diputació “la seua col·laboració i compromís amb esta iniciativa”.

La Diputació de València, que col·labora amb una aportació superior als 100.000 euros, juga un paper fonamental a l’hora de divulgar i transferir els resultats del projecte entre els seus municipis. La falta de recursos econòmics i capacitat tècnica afecta quasi a la totalitat de les administracions locals a l’hora de realitzar labors de prevenció d’incendis, per la qual cosa el suport de la institució provincial en este assumpte és imprescindible.

En este sentit, el diputat de Projectes Europeus, Carlos Fernández Bielsa, ha posat en valor “la participació de la Diputació en esta mena d’iniciatives dirigides al fet que des dels municipis més xicotets es puguen combatre els efectes i les causes del canvi climàtic”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.