La Generalitat premia els llibrets de tres falles de Sueca

Les comissions Xúquer, Ronda Bernat Aliño i Plaça Cervantes han estat guardonades per la promoció de l’ús del valencià

Sueca, 14/03/2018.La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport va lliurar ahir els premis per a la promoció de l’ús del valencià en els llibrets de falla. Enguany, entre els 75 guardons, tres corresponen a comissions falleres de Sueca. La falla Xúquer ha obtingut el 18é premi pel seu llibret titulat ‘Seduïts, de Xian a València per la Ruta de la Seda’; la falla Ronda Bernat Aliño el 28é pel llibret ‘Ignis, novum’, i la falla Plaça Cervantes el premi número 51 per ‘L’Indult del foc’.

Els premis tenen també dotació econòmica. La falla Xúquer rebrà 1.200 euros; Bernat Aliño 600 euros; i Plaça Cervantes altres 350 euros. A més, esta última també va rebre una menció especial en forma de corbatí a l’ús del llenguatge inclusiu. L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, i el regidor de Cultura, Vicent Baldoví, acompanyaren ahir als representants suecans de les falles a l’acte institucional que es va portar a terme per la vesprada al cap i casal. Els premiats reberen els guardons de mans de la Fallera Major de València a l’Auditori del Palau de les Arts Reina Sofía de València.

Enguany la falla Xúquer ha inspirat el seu llibret en la Ruta de la Seda, un clàssic que ens remunta a èpoques de Marco Polo. La publicació recorre un llarg camí des de Xian fins a València, unint civilitzacions de l’est amb les de l’oest. Eixe viatge que la falla proposa als seus lectors travessa una gran varietat de paisatges imponents i de gran bellesa, que inclouen deserts, muntanyes boscoses, llacs alpins, restes arqueològiques i una gran diversitat cultural i ètnica.

Per la seua part, la falla Ronda Bernat Aliño ha realitzat un original llibret que porta per títol ‘Ignis, novum’ i que és el resultat del treball d’un equip de persones il·lusionades en la idea bàsica de tornar als orígens. De fet, eixa tornada enrere a la recerca dels orígens va dur estos fallers i falleres fins un dels suecans més il·lustres, Josep Bernat i Baldoví, qui va escriure el primer llibret per a la falla de la plaça de l’Almudí de València, lloc on actualment descansa un dels museus més atractius de la ciutat: el centre arqueològic de l’Almoina. D’allà, i de les restes romanes que es poden visitar, els fallers i falleres de Bernat Aliño arriben a establir un nexe i la idea principal del llibret: Bernat i Baldoví, els romans i les falles.

Per últim, la falla Plaça Cervantes ha presentat enguany ‘L’indult del foc’, un llibret dedicat als mitjans de comunicació com a part activa i imprescindible de la cultura i del món de les Falles. El tema central de la publicació és la premsa escrita i més en concret, les revistes escolars a Sueca com a eina de comunicació i dinamització que ensenya i educa. A través d’estes publicacions s’aprecia l’evolució de la societat, les inquietuds socioculturals, la llengua emprada, les costums motivadores i innovadores i, fins i tot, l’economia del moment. Darrere d’este llibret també s’amaga un gran treball d’investigació i recopilació.

Deixa el teu comentari