La Junta de Govern de València aprova una subvenció de 70.000 € per a un programa d’intervenció comunitària amb menors a la Punta

L’equip de govern ha aprovat el nou contracte d’ajuda a domicili, que passa de 25 milions a vora 60 milions d’euros per als pròxims quatre anys i arribarà a 4.320 persones beneficiàries

La Junta de Govern Local ha aprovat concedir una subvenció de 70.899 euros a l’associació Arca de Noé per al desenvolupament d’un programa d’intervenció comunitària amb menors en la Punta durant l’any 2021. El vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, ha afirmat que “es pretén millorar la vida de les persones que no tenen tantes oportunitats en la vida perquè hi ha moltes famílies en la nostra ciutat que es troben en situació de vulnerabilitat i el que volem és trencar esta transmissió de la pobresa i de la vulnerabilitat a les següents generacions, és a dir, que pretenem millorar l’ascensor social d’estos xiquets, xiquetes i adolescents en el barri de la Punta”.

Campillo ha afirmat que “este conveni s’emmarca en les competències de l’Ajuntament en matèria d’atenció a la infància en risc i a les famílies vulnerables, així com de l’obligació de les administracions públiques de fomentar la iniciativa social mitjançant la concessió de subvencions i de programes que s’adrecen a grups de població vulnerables”.

El projecte es dirigeix a xiquets, xiquetes i adolescents amb l’oferiment d’activitats de suport educatiu, oci, temps lliure, i també a les seues famílies amb accions d’acompanyament, seguiment, formació, recolzament social i assessorament jurídic. El programa preveu evitar que l’exclusió es transmeta generacionalment amb intervencions enfocada a canvis en les competències personals, socials i estructurals.

La Junta de Govern Local ha aprovat també hui dos convenis més amb les entitats ASIEM, per a programes d’intervenció amb persones amb malalties mentals greus i cròniques i a l’Associació Valenciana de Pares amb Autisme per al seu projecte “Unitat TEA: Un pont a la vida adulta”. En els dos casos es tracta de subvencions per a l’any 2021 amb un valor de 20.000 euros cadascuna.

El nou contracte del servici d’ajuda a domicili

També en l’àrea de benestar social, el govern municipal ha donat el vistiplau al nou contracte del servici d’ajuda a domicili, que incrementa un 57% el pressupost i duplica el nombre de persones beneficiàries. Així, el nou contracte passa de 25.600.914 euros a 59.647.266 euros de pressupost per als pròxims quatre anys, i de les 1.808 persones beneficiàries que hi ha actualment a 4.320. A més, s’augmentaran les hores de prestació, de 5 a 10 setmanals, que inclouran també els caps de setmana i festius, i s’incorporaran nous servicis, com ara podologia, perruqueria, fisioteràpia o atenció psicològica, entre d’altres.

El regidor Campillo ha explicat que “en estos moments només tenim 140 persones que han sol·licitat el servici i estan a l’espera de rebre’l, una xifra molt bona perquè la mitjana dels anys anteriors era de uns 500 casos en espera”. El vicealcalde ha explicat que “evidentment, amb el nou contracte ens quedarem sense persones en llista d’espera i preveiem cobrir la demanda dels pròxims quatre anys, que sempre va a més perquè la població va envellint. Cada vegada necessitem més atenció a persones majors perquè la nostra societat està cada volta més envellida i la piràmide poblacional va variant”.

L’Ajuntament de València assumeix el 83,2% del cost d’este nou contracte; la Generalitat, el 15%, i el 1,8% es finança mitjançant preu públic. “Només paga un 11,30% de les persones beneficiàries que tenen eixa possibilitat econòmica”, ha ressaltat Sergi Campillo. “El servici d’ajuda a domicili, juntament a la teleassistència i el menjar a casa, conformen els servicis a domicili que presta l’Ajuntament de València, i tot perquè les persones majors, les persones en situació de dependència i les persones vulnerables tinguen una vida digna i tinguen cobertes totes les seues necessitats bàsiques, d’alimentació, de salut, però també emocionals i de relació amb el seu entorn”.

El contracte comprén el conjunt de cures i actuacions realitzades, principalment en el domicili i en l’entorn social, amb la finalitat d’atendre les necessitats de la seua vida diària i de donar-los suport personal de caràcter polivalent i preventiu, seguiment i acompanyament, especialment en aquelles persones que presenten dificultats físiques, intel·lectuals, cognitives, de salut mental, socials o es troben en situació de vulnerabilitat. L’objectiu és mantindre, en la mesura que siga possible, a la persona usuària en el seu entorn natural en les millors condicions de vida, a través de l’atenció personal, l’ajuda en la llar i l’atenció socioeducativa.

En el nou contracte també hi haurà més professionals. L’equip actual està format per 232 persones, del qual més del 90% són auxiliars d’ajuda a domicili i la resta, treballadors socials. A partir d’ara el personal arribarà als 368 empleats i empleades, i incorporarà per primera volta professionals de psicologia, infermeria, integració social i teràpia ocupacional, a més d’una oficina de l’entitat adjudicatària a la ciutat de València, un telèfon gratuït d’atenció a les persones beneficiàries, un sistema de control de presència dels auxiliars a domicili i dispositius mòbils per als professionals.

Personal municipal

La Junta de Govern també ha aprovat hui 26 llocs tipus del Repertori Municipal i se n’han modificat quatre més, com a continuació dels treballs que en l’Ajuntament de València està desenvolupant per al desplegament de la carrera professional horitzontal. El repertori municipal és un catàleg de llocs de treball, que descriu llocs tipus, comeses i responsabilitats en cada àrea de treball. En estos moments, ja hi ha aprovats 85 llocs tipus i està previst que, en finalitzar la legislatura de la present Corporació, estiga finalitzat el catàleg complet.

Comenta la notícia