La nova seu de l’IVAM, a la Nau 3 del Parc Central

L’alcalde, Joan Ribó, ha anunciat un conveni amb la Generalitat que permetrà a la ciutat «guanyar un nou espai cultural dedicat a l’art i a la contemporaneïtat»

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat hui la que serà la futura seu de l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern), l’anomenat IVAM-Parc Central, que s’allotjarà en el Moll 3 del Parc Central. L’Ajuntament de València i la Conselleria d’Educació ja estan ultimant el conveni pel qual el Consistori cedirà este espai a la Generalitat per a la seua adequació i ús com a espai de difusió artística. Tal com ha destacat Joan Ribó, «serà un acord beneficiós per a la ciutadania perquè la ciutat guanyarà un nou espai cultural dedicat a l’art i a la contemporaneïtat».

L’alcalde ha visitat este matí la nau, acompanyat pel conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, junt amb el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo; la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit; la directora de l’IVAM, Gloria Anguita; i el gerent del Parc Central, Josep Tamarit. El Moll 3, catalogat com a Bé de Rellevància Local, BRL, és un destacat element de l’arquitectura industrial ferroviària d’estil modernista de principis del segle XX a la nostra ciutat. Va ser construït entre els anys 1906 i 1910, segons el projecte de l’enginyer Javier Sanz, i sota la direcció de les obres de Demetrio Ribes, arquitecte de la Companyia dels Camins de Ferro del Nord d’Espanya, l’empresa que va construir l’Estació del Nord en 1917. Els molls, disposats al llarg de l’eix central de l’estació, formaven part dels edificis auxiliars del complex ferroviari i s’utilitzaven per a la càrrega, descàrrega i emmagatzematge de mercaderies.

Es tracta d’una nau de més de 1.000 metres quadrats de superfície que, com la resta de les naus originals, va ser inclosa en el disseny del Parc Central realitzat per l’arquitecta i paisatgista Kathryn Gustafson. L’autora va planificar la reubicació, reconstrucció i rehabilitació d’estos edificis, pedra a pedra, des de la platja de vies on es trobaven originàriament.

UN CENTRE IMPULSOR DE LA MODERNITAT MÉS TRANSGRESSORA

L’alcalde ha pres la paraula durant la visita al moll «per a demanar-li a l’IVAM que faça d’este espai un centre impulsor de la modernitat més transgressora, un centre del qual es parle, que remoga consciències i maneres de viure l’art, i també que servisca d’impulsor d’artistes novells i valencians». De fet, tal com ha destacat Joan Ribó, la nova subseu de l’IVAM al Parc Central estarà en un punt essencial de la ciutat, «en la confluència de Russafa, un dels barris més dinàmics i amb més profusió de tallers artístics, i Malilla, el barri amb més població de València». «El missatge és evident: volem un punt de trobada cultural viva i d’ampli abast per a la ciutat», ha assegurat l’alcalde.

RIBÓ RECLAMA EL SUPORT DE L’ESTAT

Per això, Ribó ha convidat a les autoritats autonòmiques i a la Conselleria «a fer seu el projecte de ‘renaturalització’ que està duent a terme l’Ajuntament», i del qual el Parc Central és «una aposta de València que encara té camí pendent de recórrer». Cal tindre en compte que encara falta per disposar i habilitar el 60% del Parc, que no es podrà executar fins que el Ministeri de Foment no duga a terme el soterrament de les vies del tren. L’alcalde Ribó ha advertit que «els Pressupostos Generals de l’Estat són el marc perfecte per a comprovar si eixa aposta és sòlida o no», i per això ha reclamat a l’executiu central «un major reconeixement per al propi IVAM, que es plasme en els Pressupostos» «No hi ha més que recordar –ha denunciat Ribó- l’assignació a altres museus d’art modern a Espanya per al 2021 en comparació amb el de València».

Per part seua, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha agraït l’«aposta clara i contundent de l’Ajuntament perquè hi haja una nova seu de l’IVAM a la ciutat de València, el futur IVAM-Parc Central». L’Ajuntament cedirà este espai a la Generalitat, que durà a terme les inversions necessàries per a la seua posada en marxa, i que ascendiran a dos milions d’euros. Tal com ha assenyalat Marzà, els pressupostos de la Generalitat per a 2021 ja recullen esta previsió, amb l’objectiu que el nou espai estiga en ús abans de concloure l’actual mandat.

Finalment, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha convidat a la subseu de l’IVAM a «aprofitar les oportunitats que ofereix tota l’extensió del Parc per a dur a terme intervencions artístiques a l’aire lliure». Per part seua, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha convidat a la subseu de l’IVAM a no estar únicament en la Moll 3 de Ribes, «sinó a aprofitar les oportunitats que ofereix tota l’extensió del Parc per a dur a terme intervencions artístiques a l’aire lliure». Campillo ha destacat la importància ambiental i patrimonial de l’obertura del Parc Central, fa ja quasi dos anys, «després de dècades de reivindicacions i d’esperes». «On abans hi havia deixalles i terra contaminada, milers de persones disfruten diàriament ara de més de 100.000 metres quadrats amb més d’un miler d’arbres i 100.000 plantes. I, a més, hem rescatat per a les persones un espai totalment perdut i unes naus de gran valor històric que són patrimoni de totes les veïnes i tots els veïns de València». El vicealcalde ha destacat també els valors social i cultural de la iniciativa, «que serà punt de trobada i font cohesionadora de la nostra societat, i dels veïnats de Russafa i Malilla, en un Parc Central que també acull a la Universitat Popular i a l’espai cultural REC».

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.