La Policia de la Generalitat entrega al Museu de Terol peces ceràmiques romanes i medievals espoliades

Entre les restes arqueològiques recuperades hi ha una tinaja medieval d’un metre d’altura, dos colls d’àmfora romana, 1.429 trossos de ceràmica i dos taulells del Reial Monestir de Santa Catalina de Terol

La Unitat de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha entregat al Museu Provincial de Terol diverses peces ceràmiques de l’època romana i medieval, a més de dos taulells del segle XIV, que suposadament anaven a ser comercialitzades en el mercat negre.

Les peces s’han confiscat en dues intervencions policials desenvolupades a València i Castelló al setembre de 2018 i al febrer de 2019, respectivament.

La Policia de la Generalitat va iniciar en 2018 una investigació després de comprovar que, presumptament, un ciutadà de Torrent estava buscant taxació d’unes restes arqueològiques per a comercialitzar amb ells.

Fruit de les perquisicions es van confiscar les peces i es va detindre a l’home, que va explicar que formaven part d’una herència. Es tracta de 1.429 trossos de ceràmica romana, dos colls d’àmfora de la mateixa època i una tinaja medieval que havien sigut espoliades del jaciment arqueològic El Endrinal, centre de producció de ceràmica roja sigilata durant el segle II localitzat a Bronchales, conegut per l’excel·lència dels seus terrissaires.

En la segona de les intervencions, en 2019, els agents van frustrar l’intent de venda per Internet de dos taulells amb el dibuix de l’àguila bicèfala, emblema del Reial Monestir de Santa Catalina de Terol, que va ser palau dels Reis d’Aragó en 1367.

Un dels taulells va ser localitzat en un comerç de València i l’altre en un de Castelló. La Policia de la Generalitat va prendre declaració als propietaris dels establiments, que no van ser detinguts.

Totes les peces ceràmiques i els taulells han sigut ja entregades al Museu Provincial de Terol per ordre judicial per a la seua valoració, catalogació i custòdia.

Deixa el teu comentari