La prescripció d’antibiòtics en els centres de salut es redueix durant aquest any en la Comunitat Valenciana

L’ús racional dels antibiòtics evita el desenvolupament de bacteris resistents i millora l’eficàcia de futurs tractaments


Les persones expertes insisteixen en la necessitat de seguir les indicacions dels i les professionals sanitaris sobre quan i com prendre antibiòtics

El consum d’antibiòtics en els centres d’Atenció Primària suposa el 90% del consum total d’antibiòtics en la Comunitat Valenciana. En el que va de 2020, les dosis dispensades amb recepta oficial en centres de salut s’han reduït respecte del mateix període de l’any anterior. No obstant això, ha augmentat als hospitals valencians des del mes de març, coincidint amb l’inici de la pandèmia per coronavirus. El 18 de novembre es commemora el Dia Europeu de l’Ús Prudent dels Antibiòtics.

“El coronavirus és una infecció vírica que no es tracta amb antibiòtics, no obstant això, hi ha pacients amb possibilitat d’infecció bacteriana secundària en els quals sí que ha de considerar-se la prescripció antibiòtica”. “En aquest escenari, cobra especial importància optimitzar l’ús racional dels antibiòtics per a evitar el desenvolupament de bacteris resistents i millorar l’eficàcia de futurs tractaments”, ha explicat la subdirectora general d’Optimització i Integració de la Conselleria de Sanitat, Amparo Esteban.

En aquest sentit, ha assegurat Esteban, “el maneig d’antibiòtics en els nostres centres de salut en el context de la infecció SARS-CoV-2 està sent altament adequat”.

En Atenció Primària s’ha observat una reducció en el consum d’antibiòtics, de tots els tipus i en tots els departaments de salut. Als hospitals, l’ús ha sigut més elevat que en el mateix període de l’any anterior sobre la base de les necessitats assistencials dels i les pacients hospitalitzats.

Depositar antibiòtics en punts Sigre

Hi ha molts factors que afavoreixen la resistència als antibiòtics, i el seu ús indiscriminat és un dels principals. Aquest consum inapropiat comporta conseqüències molt greus, perquè incrementa la mortalitat de processos infecciosos. Les infeccions causades per microorganismes multi resistents, els que no responen als antibiòtics tradicionals, poden desembocar en una prolongació de la malaltia i fins i tot poden comportar la mort d’o la pacient.

Per a evitar que les infeccions per bacteris siguen clínicament incontrolables, existeix una estratègia nacional plasmada en el Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics (PRAN). El PRAN implica professionals sanitaris en les àrees de salut humana i veterinària, i a la població general.

El paper de la ciutadania passa per seguir les indicacions dels professionals sanitaris sobre quan i com prendre els antibiòtics; completar el tractament prescrit i, si sobren antibiòtics, no guardar-los ni compartir-los, reciclar-los en les bústies habilitades per a això en les farmàcies (punts Sigre).

Per a conscienciar sobre la importància d’aquest ús prudent dels antibiòtics i bandejar comportaments que contribueixen a l’ús irresponsable (automedicació; pressió a personal farmacèutic/mèdic per a dispensació/prescripció; prescripció innecessària, etc.), el 18 de novembre es commemora el Dia Europeu de l’Ús Prudent dels Antibiòtics.

A més de l’efemèride, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) impulsa iniciatives divulgatives per a tota la societat a través de la web del Pla Nacional, on es poden posar a prova el que se sap sobre antibiòtics amb un quizz i els xiquets i xiquetes poden aprendre sobre ells jugant

Deixa el teu comentari