La Processó de les Promeses inicia els Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí amb la muixeranga i tots els balls

Les processons, que tenen lloc els dies 7 i 8 de setembre, són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

Algemesí (5-9-15). Com marca la tradició, la primera de les tres processons que formen les Festes de la Mare de Déu de la Salut s’iniciarà el dilluns 7 de setembre a les 22 hores. Serà en el moment en què es construïsca la primera torre humana de la Muixeranga davant de la porta de l’Ajuntament per a seguir ja el recorregut amb tots els balls.

entrada muixeranguesSón tres processons. La primera d’elles és la del dia 7 –La Vespra- que trasllada a la Mare de Déu des de la basílica de Sant Jaume fins a la capella de la Troballa, acompanyada de les muixerangues i de tots els balls. La Processó de les Promeses s’inicia a les 22 hores del 7 de setembre en la plaça Major i recorre els carrers Molí i Capella per a buscar la capella de la Troballa, on finalitza la processó al voltant de la 1 de la matinada.

Al matí següent, 8 de setembre, és el dia de central de les Festes de la Mare de Déu de la Salut. A les 10 hores s’inicia la Processoneta del Matí des de la capella de la Troballa per a recórrer el carrer Berca i arribar fins a la plaça Major on, passat el migdia, es pot viure un dels actes centrals d’estes processons, el triple intent d’entrada de la imatge de la Mare de Déu en la basílica escortada per les muixerangues i rodejada per tots els balls que actuen al mateix temps.

La tercera de les processons és la Processó de Volta General que recorre el nucli antic. Als balls s’uneixen els personatges bíblics i augmenta el recorregut pels carrers de la ciutat. La processó s’inicia a les 19.30 hores i finalitzarà passades les dos de la matinada amb l’entrada final de la imatge de la Mare de Déu en la basílica.

Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí compten, entre altres reconeixements, amb la declaració autonòmica de Bé d’Interés Cultural, el títol de Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO i la distinció al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana.

Al llarg dels segles, els algemesinencs han estructurat tres processons que es duen a terme els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen al llarg de quinze hores de processons tota una sèrie de representacions i balls pels carrers de la ciutat. Segurament, les torres humanes que alcen les muixerangues són les més conegudes, no obstant això, també estan les representacions dels Misteris i Martiris, els balls dels Bastonets, Els Pastoretes, La Carxofa, Els Arquets, Els Llauradores i Els Tornejants. Els Volants són els que porten la Mare de Déu.

Es tracta d’un compendi de les tradicions valencianes que s’han mantingut vives a Algemesí al llarg de la història. Una festa en què cada any participen al voltant de dos mil persones com a integrants en les processons.

També destaquen les músiques. Tant la muixeranga com la majoria de balls van acompanyats per la música del tabalet i la dolçaina, mentre que les Llauradores s’acompanya amb instruments de vent propis de la banda de música i en els Tornejants ressona un tambor que marca les danses. La Societat Musical d’Algemesí tanca la processó. La música també forma part de la cultura tradicional històrica.

Deixa el teu comentari