La prohibició de cremar restes agrícoles s’alçarà la setmana que ve

Així li l’ha traslladat el Secretari Autonòmic de Medi ambient, Julià Álvaro en el transcurs d’una reunió al Secretari General de LA UNIÓ, Ramón Mampel, per a consensuar diversos assumptes de gran importància per als llauradors i ramaders valencians

També se li ha demanat l’agilització de la tramitació dels expedients d’explotacions ramaderes amb impacte ambiental i que es revisen els límits actuals

25 de gener de 2018.- La prohibició de cremar restes agrícoles de manera indefinida quedarà suspesa a partir de la setmana que ve, segons ha traslladat el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, en una reunió mantinguda amb una representació de LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, encapçalada pel seu secretari general Ramón Mampel. Álvaro estava acompanyat de la Directora General de Prevenció d’Incendis Forestals, Delia Álvarez.

Conselleria ha indicat que podria tornar a establir aquesta prohibició, en vigor des del passat 6 de gener, si les circumstàncies climatològiques tornen a ser adverses amb elevades temperatures i absència de precipitacions-. LA UNIÓ és conscient del perill que existeix amb aquestes condicions, però creu que cal compatibilitzar en la mesura del possible la prevenció d’incendis amb les necessàries pràctiques agrícoles. En aquest aspecte porta des de fa anys aconsellant als llauradors que extremen les precaucions a l’hora de cremar les seues restes i que eviten fer-ho quan la climatologia no ho permeta i també insistint que els Ajuntaments elaboren els seus plans de crema locals.

LA UNIÓ havia demanat a Conselleria que s’alçara aquesta prohibició per a poder efectuar els imprescindibles treballs de poda que han de realitzar aquests dies els productors en els seus camps i evitar el seu massiu amuntegament en els mateixos que provoca la possible propagació de plagues en les explotacions i la major presència de fauna salvatge, així com un possible focus d’incendis.

En aquest sentit, l’Organització Professional Agrària va indicar que molts llauradors no disposen d’alternatives, excepte les cremes, per a desfer-se de les podes i una iniciativa interessant seria la concessió d’incentius econòmics per a la compra de trituradores. Julià Álvaro ha assenyalat que la Conselleria d’Agricultura destinarà una partida econòmica per a possibilitar aquesta adquisició per part dels llauradors.

En el transcurs de la reunió, LA UNIÓ també ha insistit a Conselleria d’Agricultura en la necessitat d’agilitzar la tramitació dels expedients de les explotacions ramaderes sotmeses a impacte ambiental. El retard en aquesta tramitació provoca un greu crebant entre els ramaders a l’hora d’engegar les seues explotacions i des de Medi Ambient s’ha indicat que es van a posar tots els mitjans possibles per a agilitzar-les.

En aquest aspecte, LA UNIÓ també ha demanat a Conselleria revisar els llindars d’impacte ambiental per a les explotacions ramaderes perquè són diferents als d’altres comunitats autònomes, la qual cosa posa als nostres ramaders en inferioritat de condicions respecte als seus homòlegs d’altres zones. Per exemple, en comunitats autònomes veïnes com Aragó o Castella-La Manxa les explotacions de porcí d’engreix a partir de 2.000 places estan obligades a la tramitació d’impacte ambiental, mentre que la Comunitat Valenciana se situa el límit en 400. Una declaració d’impacte ambiental li suposa al ramader major despesa, més tràmits burocràtics i un retard per a iniciar la seua activitat.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.