La taxa de supervivència del càncer infantil millora gràcies als tractaments i avanços en la investigació

La leucèmia representa el càncer infantil més comú seguit de tumors en el sistema nerviós central

La Comunitat Valenciana compta amb una Xarxa Oncològica Pediàtrica formada pels tres hospitals de referència en càncer infantil

Segons les últimes dades sobre incidència de càncer infantil en la Comunitat Valenciana, la taxa de supervivència ha anat millorant amb el temps gràcies als tractaments i els avanços en investigació.

Aquest dilluns se celebra el Dia Nacional del Xiquet amb càncer i des de la Conselleria de Sanitat s’ha volgut llançar un missatge de suport a aquests xicotets lluitadors que cada dia mostren una lliçó de vida, així com als seus familiars.

En aquest sentit, la supervivència de càncer infantil en menors de 15 anys, i als 5 anys de diagnòstic, ha millorat passant d’un 75,7% entre el període de temps 1998-2007 fins a arribar al 80.9% en el període de 2008-2017. Així mateix, la supervivència als 5 anys en menors de 20 és d’un 80,7%.

En la Comunitat Valenciana, l’atenció del xiquet amb càncer es duu a terme en Unitats d’Oncologia Pediàtrica que estan adequadament dotades i compten amb gran experiència per a l’obtenció de resultats òptims.

A més, el sistema sanitari públic valencià compta amb una Xarxa Oncològica Pediàtrica formada pels tres hospitals de referència en càncer infantil, l’Hospital General d’Alacant, l’Hospital Clínic i l’Hospital La Fe de València. Aquesta xarxa assistencial permet unificar la pràctica mèdica i garantir un accés ràpid al diagnòstic i tractament adequat.

Quant als grups tumorals més freqüents, la leucèmia representa el 25,6%, del total, seguida de tumors en el sistema nerviós central (22,6%), limfomes (16,2%), tumors gose-us (6,5%) i sarcomes de teixits blans (6,5%), i en menors de 4 anys té un pes important el grup de neuroblastomas (13,5%).

D’altra banda, la taxa d’incidència és lleugerament superior en xiquets respecte a les xiquetes. Així, la taxa d’incidència ajustada per milió d’habitants en població menor de 20 anys se situa en 131,4 en xiquetes i en 189,3 en xiquets.

Finalment, la taxa de mortalitat se situa en tots dos sexes en 26,4 per milió en població de menys de 20 anys.

Deixa el teu comentari