La tradicional ‘mocadorà’, el regal per excel·lència en el Dia dels Enamorats valencians

Es tracta d’uns dolços fets amb massapà que representen les fruites i hortalisses de la nostra horta

El 9 d’Octubre es celebra Sant Dionís, el Dia dels Enamorats valencians. I el regal per excel·lència per a la persona estimada és la ‘mocadorà’, un mocador ple de dolços de massapà de diferents colors i formes que representen les fruites i les hortalisses de l’Horta valenciana.

Durant els dies previs a aquesta festivitat els forns i pastisseries valencians treballen a ple rendiment per a poder abastir a tota la població. Al forn de Constantino Llinares d’Alzira, que té una extensa trajectòria, elaboren de forma artesanal aquestes tomaques, llimes o taronges de massapà.

 A més de les fruites i hortalisses també forma part de la ‘mocadorà’ la piuleta i el tronador. Es tracta de dos elements que representen els coets prohibits que va fer explotar el gremi de confiters valencians quan els Borbons prohibiren la celebració de l’entrada de Jaume I a València en el segle XVIII.

Al llarg d’aquesta setmana, tots els forns del territori valencià s’han plenat de gent de costums que s’interessa per comprar estos tradicionals dolços. 

Encara que aquest any celebrem el 9 d’Octubre més atípic, continuem perpetrant les nostres tradicions.

Deixa el teu comentari