La Trobada Audiovisual de Joves reuneix el planter de cineastes del futur

En aquesta edició competiran 15 curtmetratges d’estudiants d’entre 16 i 24 anys

Els treballs dels alumnes d’infantil, primària, ESO i Batxillerat es projectaran en línia fora de concurs

La pandèmia ha marcat aquesta edició de la Trobada Audiovisual de Joves (TAJ). La secció que va originar Cinema Jove, i que constitueix l’aposta del festival internacional de cinema per l’educació en el llenguatge audiovisual, ha canviat la seua dinàmica habitual per a adaptar-se a la crisi sanitària.

Així, de manera excepcional, els dies 7 i 8 de desembre, a la Sala 7 de l’Edifici Rialto, només es projectaran en pantalla gran els treballs de la categoria C, que reuneix curts realitzats per estudiants de cicles formatius d’imatge, universitats, escoles de cine i associacions juvenils amb edats compreses entre els 16 i els 24 anys.

La selecció de curts d’enguany procedeix de Madrid, Barcelona, València, Sevilla i Múrcia. El festival atorgarà un accèssit i un premi principal, i el premi especial del programa de televisió ‘La aventura del saber’ de La 2 de TVE al millor treball realitzat dins de l’àmbit educatiu.

Els treballs de les categories A, dirigida a escolars d’Infantil i Primària de fins a 12 anys, i B, per a estudiants de l’ESO i Batxillerat de fins a 20 anys, s’exhibiran en línia. L’organització de la TAJ realitzarà una preselecció de curts que es mostrarà en un canal creat ‘ex professo’ en YouTube.

“La COVID 19 ha condicionat els viatges entre comunitats autònomes i els col·legis i instituts tenen limitades les eixides, així que prenem la decisió coherent de limitar la celebració presencial a la categoria C, integrada per alumnes majors d’edat”, explica la coordinadora de la TAJ, Teresa Aguilar.

El termini per a la recepció dels curtmetratges participants va coincidir amb el confinament, període en què els centres educatius es bolcaven en la posada en marxa de les classes a distància. L’organització de la trobada es va témer molta menys concurrència, “però per a la nostra sorpresa, es van presentar un total de 83 curts”, concreta Aguilar.

També en contradicció amb el que s’esperava, tan sols dos dels treballs es fan eco de la pandèmia, encara que la coordinadora de la Trobada preveu els efectes de la COVID 19 en la pròxima edició de Cinema Jove: “La situació que han viscut aquests tres col·lectius ha sigut tan excepcional que possiblement assistim a les seues reflexions respecte d’això en pròximes edicions. Un curt exigia un treball de grup, una creació en equip, però ara hi ha una limitació de contacte entre els alumnes que han de sortejar. Pot ser una etapa d’experimentació molt estimulant, perquè aquesta nova normalitat està obligant els centres a investigar dinàmiques de treball innovadores”.

Els 15 curts seleccionats aquesta edició es dividiran en tres programes en què s’oferiran sessions de mentoria als participants. Els tutors seran els cineastes Emilio Martí, Gabi Ochoa i Begoña Soler, que enguany estaran acompanyats pel director de ‘La aventura del saber’, Luis García Marín, i la guanyadora de la categoria C de Cinema Jove 2019, Silvia Mares, directora de ‘Piloto rojo’.

Del total, cinc seran seleccionats per a participar en una residència de formació d’una setmana que tindrà lloc quan les circumstàncies així ho permeten, previsiblement per Setmana Santa. “Aquesta iniciativa va començar en 2018 i és una de les activitats estrela dins de la TAJ, ja que el festival aspira a fer un seguiment dels seus curtmetratgistes joves més destacats per a poder acompanyar-los en el seu procés d’aprenentatge”, comparteix el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.

Els creditors d’aquesta residència estaran concentrats en València amb els mentors Emilio Martí, Gabi Ochoa i Begoña Soler. L’equip tutor guiarà el procés de creació dels seus segons curts. Els cineastes novells rebran assessorament en el procés de guió i desenvolupament, així com consells per a realitzar el ‘pitch’ davant de productores. Durant els set dies que dura l’experiència, refaran el guió, realitzaran diverses versions i arribaran a rodar algunes seqüències.

Cinema Jove garanteix les condicions sanitàries d’aquesta edició amb l’ús obligatori de mascaretes, la dosificació de gel hidroalcohòlic i la presa de la temperatura a l’entrada de les seus del festival, l’Edifici Rialto i el Teatre Principal, on es prendran les dades i el telèfon de contacte dels assistents per a possibles rastrejos en cas de contagi.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.