LA UNIÓ alerta d’altra possible pèrdua de fons europeus en el Pla de Suport vitivinícola 2019

La Universitat de València organitza la VII Reunió Espanyola de Física Solar i Heliosfèrica (REFSH), que se celebra al Centre Cultural La Nau els dies 3,4 i 5 de setembre. Especialistes nacionals i estrangers presentaran l’estat general de la física solar i discutiran sobre els últims avanços en instrumentació solar (telescopis terrestres, satèl·lits, globus estratosfèrics…).

En l’organització col·laboren el Laboratori d’Electrònica i Industrial (LEII), l’Image Processing Laboratory (IPL) i l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Els investigadors José Luis Gasent i Julián Blanco són els organitzadors de l’esdeveniment.

A la reunió assisteixen representants de tots els grups d’investigació espanyols i també d’alguns centres internacionals relacionats amb la física solar. La Universitat de València està involucrada actualment en els importants projectes d’instrumentació per a física solar Solar Orbiter (ESA/NASA) i el globus estratosfèric SUNRISE III. També s’analitzaran el satèl·lit Hinode (JAXA, Japó) i els telescopis DKIST (EEUU) i EST (Europa), entre altres.

Anteriors edicions han sigut organitzades per: l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), l’Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA- CSIC), la Universitat de les Illes Balears o la Universitat de Barcelona, per exemple, i han assistit representants de l’IAC, de l’IAA, de la Universitat de València, del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina, del Kiepenheuer Institute for Solar Physics de Alemania, del Max-Planck-Institut für Sonnensystemforschung de Alemania, de l’Agència Espacial Europea (ESA), de la NASA, etc.

En les sessions estaran presents els investigadors principals de l’instrument SO/PHI de la missió Solar Orbiter i de l’instrument IMaX+ de la missió SUNRISE III, el director del National Solar Observatory (EEUU) responsable del telescopi solar DKIST, el coordinador del Telescopi Solar Europeu (EST), la coordinadora del Servicio Nacional de Meteorología Espacial, la coordinadora d’Investigació Espacial (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades) i també diferents representants de l’ESA, entre altres.

Els i les assistents presentaran els seus resultats en diferents àrees específiques: Observacional (on es presentaran treballs d’anàlisi de dades obtingudes des d’observatoris terrestres i espacials, i tècniques per a millorar l’anàlisi d’aquestes dades), teòrica i simulacions (estudis teòrics i a través de simulacions del comportament del Sol i de fenòmens presents en ell, contrastant amb observacions i il·lustrant nous objectius a descobrir), climatologia espacial (space weather: últims avanços del Servicio Nacional de Meteorología Espacial (SeNMEs) i estudis en base a dades in- situ, observacions remotes i estudis teòrics aplicats a la predicció i efectes de fenòmens solars incidents en la Terra), i històrica (investigació de dades històriques de segles passats obtinguts d’arxius del diferents observatoris).

En la sessió del dia 5 es farà un homenatge a Vicente Domingo, professor honorífic de la Universitat de València, que fou durant anys el director científic del satèl·lit SOHO (ESA/NASA) a l’Agència Espacial Europea (ESA). Aquest satèl·lit continua en funcionament més de 20 anys després del seu llançament a Cabo Cañaveral (EUA) i que s’ha convertit en una de les missions científiques espacials més exitoses de la història.

Conferència de Manuel Collados

Dins de les activitats del congrés, en col·laboració amb el Museu de les Ciències, s’ha previst una conferència de divulgació (5 de setembre a les 19:30 hores) del coordinador del consorci European Solar Telescope, Manuel Collados, un valencià investigador de l’IAC.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.