LA UNIÓ de Llauradors reclamarà una línia d’ajudes per als afectats pels incendis d’aquests últims dies

Ramón Mampel afirma que “els camps de cultiu en actiu són una garantia per a prevenir els incendis”

17 de juny de 2016.- LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders sol·licitarà tant al Govern central com a la Generalitat una línia conjunta i cofinançada d’ajudes directes i un altre tipus d’exempcions quan s’extingisquen els incendis que afecten fonamentalment a la província de València, amb l’objectiu de pal·liar els danys que han patit aquells llauradors i ramaders afectats.

Les flames de les últimes hores s’han encebat en les comarques de la Canal de Navarrés, la Costera, la Ribera, la Safor i el Camp de Morvedre i també hi ha hagut xicotets incendis en parcel·les de cultius abandonats en la província de Castelló.

LA UNIÓ assenyala que no ha de passar com en l’últim gran incendi de juny-juliol de 2012 en les províncies de València i Castelló on la quantia concedida d’ajudes va ser molt baixa, els tràmits molt complicats amb poc de temps de justificació i la gestió va deixar molt a desitjar per la descoordinació entre Generalitat i Ajuntaments. Pitjor encara va ser el que va afectar en 2007 a la comarca castellonenca de l’Alcalatén, on els afectats no van cobrar finalment les seues ajudes per la descoordinació entre els diferents Governs (Central i Autonòmic).

LA UNIÓ creu, sense conèixer avaluacions oficials del nombre d’hectàrees calcinades i quantes d’elles estaven conreades, que les pèrdues directes seran molt importants en cultius com els cítrics però també en l’olivar, caqui, fruiters, fruita seca o cereals i farratges; així com en la ramaderia (animals morts, així com granges o ruscs d’apicultors cremats o abelles asfixiades). Per això seran necessàries ajudes perquè tant la massa forestal com els diferents cultius i explotacions ramaderes tornen a la seua activitat. Serà molt important ací establir corredors en les zones afectades pels incendis perquè el bestiar puga pasturar perquè en alguns llocs s’hauran quedat sense pastures.

En aquest sentit, LA UNIÓ opina que una mesura fonamental de prevenció d’incendis és l’activitat ramadera per la seua acció de neteja del sotabosc. Davant l’absència del foment d’aquesta mesura en el Programa de Desenvolupament Rural autonòmic, LA UNIÓ ja va presentar fa tres mesos una proposta a la Conselleria d’Agricultura perquè en la pròxima modificació del PDR s’establisca una línia d’ajudes per al foment del pasturatge en aquesta línia de suport que està cofinançada.

Aquesta organització professional agrària assenyala que els incendis són un colp molt dur per al món rural, per als seus habitants i per a la societat valenciana en general. No cal oblidar que les nostres zones d’interior, desfavorides, tenen escasses alternatives econòmiques i que tot el relacionat amb la muntanya: activitats agràries i forestals, turisme rural, etc., es veurà afectat pels incendis i suposarà més dificultats afegides a les naturals per a mantenir a la població en el territori rural.

LA UNIÓ assenyala que ha d’existir més sensibilitat cap a l’agricultura o la ramaderia doncs es dóna la circumstància que els cultius abandonats actuen d’elements propagadors del foc quan es produeix un incendi, així com també cal fomentar el pasturatge.

Ramón Mampel, secretari general de LA UNIÓ, afirma que “un llaurador o un ramader en actiu en les nostres zones rurals és una garantia per a prevenir els incendis, deixar-los abandonar suposa un major augment de brigades forestals. És molt més efectiu per tant destinar més recursos a potenciar l’agricultura o la ramaderia en zones boscoses que invertir posteriorment en molts mitjans per a apagar el foc”. Mampel indica a més que “si les flames no han arribat afortunadament a moltes de les nostres localitats és moltes vegades perquè els cultius han actuat de tallafocs”.

 

Deixa el teu comentari