LA UNIÓ demana la revisió de l’Acord amb Sud-àfrica

L’objectiu és que se consideren els cítrics com un producte sensible en qualsevol negociació

LA UNIÓ de Llauradors, en col·laboració amb l’eurodiputada valenciana del Grup Socialista, Inmaculada Rodríguez-Piñero, sol·licita una revisió de l’acord comercial de la Unió Europea amb Sud-àfrica. L’objectiu és que la Comissió Europea contemple als cítrics com un producte sensible a l’hora de negociar qualsevol Acord de Lliure Comerç amb països tercers.

S’ha iniciat una línia d’actuació conjunta per a protegir als cítrics, un cultiu de màxima importància tant per a la Comunitat Valenciana com per a Espanya o la Unió Europea, i amb una gran rellevància econòmica i social.

Cal assenyalar que ja hem entrat en el cinqué any des de l’entrada en vigor de l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de l’Àfrica Meridional i que a partir d’ara és quan es pot revisar íntegrament. 

L’Acord contempla la reducció progressiva dels drets de duana per a les taronges dolces, una cosa que es va iniciar precisament amb la seua entrada en vigor, i que s’eliminen definitivament en l’any 2025.

La incidència sobre el sector citrícola valencià, espanyol i europeu de l’aplicació d’aquest punt concret de l’Acord ha portat conseqüències molt negatives, tant des del punt de vista econòmic com fitosanitari. Estes conseqüències s’exposen de forma justificada en set informes tècnics realitzats per LA UNIÓ i que seran la base de la justificació de la petició de revisió.

L’última auditoria a l’exportació de cítrics de la República de Sud-àfrica a la Unió Europea es va realitzar en juny de 2016, fa ja quasi cinc anys. Durant eixe període, Sud-àfrica ha sigut un dels països amb majors rebutjos d’enviaments de cítrics per plagues a la Unió Europea, per la qual cosa l’entrada d’un organisme nociu desconegut seria letal per a la citricultura europea.

De la mateixa manera, LA UNIÓ sol·licitarà a la Comissió Europea, a través del Ministeri d’Agricultura, que els cítrics siguen declarats com un producte sensible a l’hora de les diverses negociacions que la Comissió Europea emprenga en els Acords de Lliure Comerç amb països tercers. L’objectiu seria tractar de protegir al sector citrícola en aquesta classe de negociacions si el país tercer té també cítrics que desitja.

Deixa el teu comentari