LA UNIÓ denuncia que el Pacte Verd de la Comissió Europea tindrà conseqüències molt negatives per al camp valencià

Ha sigut el USDA nord-americà qui ha publicat el primer informe, abans que les autoritats comunitàries

“Som el model agrari més sostenible i ètic del món i malgrat això ens volen sobrecarregar amb noves exigències”, indica Carles Peris

LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, després d’analitzar l’estudi d’impacte de les estratègies europees de la Granja a la Mesa i Biodiversitat, emmarcades en el Pacte Verd, realitzat pel Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA), alerta de les negatives conseqüències que pot tindre l’aplicació d’aquests plans per als productors i consumidors de la Comunitat Valenciana.

Retrau l’organització a les autoritats europees que haja sigut el Departament Agrari dels Estats Units el que publique el primer estudi d’impacte de les estratègies europees, que des d’un primer instant haurien d’haver anat acompanyats d’estudis tècnics de la Comissió que avalaren la idoneïtat i viabilitat dels objectius proposats.

LA UNIÓ critica que, malgrat la falta d’aquests estudis, tota la política agrària ha començat ja a girar sobre això. Així, la Comissió Europea té previst fer recomanacions als Estats membres abans d’acabar l’any perquè acomoden els plans estratègics de la PAC a aquests plantejaments que inclouen, entre altres, una reducció de plaguicides i antimicrobians del 50% i de fertilitzants del 20%, així com dedicar almenys un 10% de la superfície agrària a elements paisatgístics.

Retallades importants en producció, ingressos i exportacions en la posada en marxa del pla

L’informe elaborat pel USDA anticipa els impactes que l’adopció d’aquestes metes tindria sobre l’agricultura europea en diversos escenaris en l’horitzó 2030. En el primer d’ells, el més probable en opinió LA UNIÓ, només la UE posaria en marxa les estratègies verdes. En aquest cas, es produiria una caiguda del 12% de la producció agrària, un augment del 2% de les importacions, un descens del 20% en les exportacions i una retallada del 16% en els ingressos bruts agraris. A més, a conseqüència de l’anterior, el preu dels aliments experimentaria un notable augment per als consumidors, amb una major inseguretat alimentària, i el PiB de la UE cauria en quasi 60.000 milions d’euros

L’estudi conclou en una pèrdua de competitivitat de l’agricultura europea en els mercats nacionals i exteriors, un risc que ja va posar de manifest aquesta organització en les primeres reaccions remeses els parlamentaris europeus i en les seues observacions sobre les Estratègies al Ministeri d’Agricultura.

“Ja vam dir que en plena crisi i embarcats en el projecte de recuperació econòmica, posar més pals a les rodes de l’agricultura era una mala idea”, apunta Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, que insisteix que el model agrari europeu ja és, probablement, el més sostenible i ètic del món. “Sobrecarregar-nos de noves exigències que ens porten a desmantellar el nostre teixit productiu és condemnar-nos a importar els aliments d’allí on fan les coses molt pitjor que nosaltres”, avisa.

L’informe del USDA se centra únicament en els impactes econòmics, no valorant els possibles efectes sobre el medi ambient o la salut, però en tot cas, la severitat de les seues conclusions, de confirmar-se, ha d’induir a una reflexió sobre aquest assumpte en les autoritats europees. En aquest sentit LA UNIÓ reclama a la Comissió que, abans de fer qualsevol recomanació de com incorporar aquestes estratègies en els plans estratègics de la futura PAC, avalue amb minuciositat, els impactes que les mateixes, en cas que es porte a terme, tindran sobre el sector, sobre els llauradors i ramaders i sobre els consumidors.

El secretari general de LA UNIÓ, indica que “cal fomentar els models productius europeus i tindre en compte que en determinats moments determinats produïm suficient i no cal importar de fora, perquè al final el que fa és desestabilitzar als nostres productors mitjançant una competència deslleial i incrementar les emissions”. Peris assenyala que l’agricultura valenciana ja està patint les conseqüències de la política agrària comunitària amb les importacions massives, la falta de reciprocitat en matèria de productes fitosanitaris o l’entrada de plagues de tercers països com és el cas del Cotonet de Sud-àfrica. Insisteix que “la UE ha de ser més clara en l’estratègia que vol llançar, o un pacte verd ajustat a la realitat i que es puga desenvolupar o únicament transcriure paraules utòpiques sobre un paper”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.