LA UNIÓ ha presentat avui el projecte Garrofa Viva per a impulsar el cultiu de la garrofa

Amb la participació de nombroses entitats i institucions que se sumen a aquesta iniciativa pionera

foto-assistents28/11/2016.- LA UNIÓ de Llauradors ha presentat avui el projecte Garrofa Viva que impulsa, al costat d’altres institucions i entitats, per a fomentar el cultiu de la garrofa des del punt de vista econòmic, mediambiental, saludable i turístic-gastronòmic. Cal assenyalar que el territori valencià té la meitat de la superfície de garroferes de tot l’Estat i que progressivament ha anat patint un procés d’abandó que es vol revertir amb aquesta iniciativa.

La presentació de Garrofa Viva sorgeix en el marc de la celebració de l’Any Internacional del Llegum, amb l’objectiu en paraules del secretari general de LA UNIÓ de “revitalitzar el cultiu de la garrofa a través de diverses vies: l’econòmica de viabilitat i rendibilitat del cultiu, la d’investigació, l’ambiental, la turística -rutes i gastronomia- i el vessant vinculat a la salut, a través de la promoció d’una dieta saludable, sostenible i de productes pròxims de la nostra terra”.

En la reunió de presentació d’aquest projecte, a part de productors de LA UNIÓ, han participat institucions com la Diputació de València a través de Divalterra; corporacions municipals, entre elles la d’Olocau (amb el seu alcalde Antonio Ropero) i Coves de Vinromà (amb la seua alcaldessa Mónica Nos); encara que també se sumen els Ajuntaments de Chiva, Borriol i l’Alfàs del Pi que no han pogut estar avui. Destacar també la presència d’associacions com la Plataforma per a la Protecció i Estudi de la Serra de Chiva i productors de garrofa de la SAT de Borriol i la cooperativa de Càlig.

De l’àmbit acadèmic, han participat representants de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), amb el seu director Enrique Moltó i els investigadors Domingo Iglesias i José Malagón; la Universitat Politècnica de València, amb la investigadora del Grup de Microestructura i Química dels Aliments, Isabel Hernando i la Universitat de València, de la qual ha estat en representació el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla. Compta també amb el suport de l’Agència Valenciana de Turisme (Conselleria de Presidència). Experts en diversos àmbits com la gastronomia, l’art o patrimoni, també participen, i avui han estat l’historiador Ferran Zurriaga o l’artista Núria Ferriol.

Tots els assistents han subscrit una declaració d’adhesió al projecte “Declaració Garrofa Viva” -que s’adjunta-, totalment oberta a altres entitats, institucions o ajuntaments, que aposta per:

1.– Promoure accions a fi de trobar la viabilitat econòmica del cultiu de la garrofa, així com també l’activitat comercial dels productes vinculats a aquest fruit.

2.- Impulsar i recolzar a les iniciatives de recerca en els vessants agrícola, ambiental i de dieta saludable.

3.- Assumir un compromís en la protecció d’exemplars de garroferes centenàries-mil•lenàries o característiques i de senyalització de rutes turístiques vinculades a aquest cultiu.

4.- Fomentar la gastronomia autòctona amb productes relacionats amb la garrofa i els seus valors saludables alhora que potenciar el turisme vinculat a aquest cultiu.

5.- Divulgar mitjançant jornades, seminaris, o qualsevol altra iniciativa de difusió i diàleg ciutadà, els valors de. I, paral•lelament, afavorir la unió i coordinació de tots els esforços d’administracions, productors i investigadors des dels diversos àmbits.
La presentació d’aquesta iniciativa pionera ha conclòs amb una degustació-exposició de productes relacionats amb la garrofa amb persones que treballen i elaboren amb aquest cultiu i derivats (pasta fresca, rebosteria o cervesa, entre altres).

Deixa el teu comentari