La Xylella fastijosa atenua la seua expansió en la Comunitat Valenciana

L’aplicació de la nova normativa, impulsada per la Conselleria d’Agricultura i aprovada per la UE aquest estiu, ha permés reduir un 16% la superfície de l’anomenada zona demarcada fins a situar-se en 128.003 hectareas


Mireia Mollà i Roger Llanes mantenen una reunió amb el sector per a explicar els resultats de l’última actualització de la plaga

L’expansió de la Xylella fastidiosa en la Comunitat Valenciana ha atenuat el seu ritme de creixement, d’acord amb les dades de l’última actualització -la número 13 des que es va detectar la plaga en 2017- sobre l’evolució de la mateixa elaborada per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

De fet, la presència de la Xylella es manté en el mateix nombre d’espècies vegetals que en l’anterior actualització: un total de 17; i en idèntic nombre de municipis: 60 dins de l’anomenada zona infectada -tots ells a la província d’Alacant- i 74 en la zona demarcada -72 a Alacant i 2 a València-.

A més, la nova normativa, publicada el mes d’agost passat, sobre les mesures per a combatre la plaga redueix a una quarta part l’àrea d’erradicació en passar de 100 a 50 metres el radi fixat entorn de les plantes infectades, la qual cosa disminueix de manera significativa el nombre d’arbres que han de ser arrancats.

Així les coses, i després de l’aprovació d’aquest canvi de criteri impulsat per la Conselleria, la zona demarcada ha experimentat una reducció del 16% i se situa actualment en 128.003 hectàrees, mentre que la zona infectada ocupa una superfície de 2.055 hectàrees, de les quals 197 corresponen al radi dels 428 positius que s’han detectat en aquesta última actualització.

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, al costat del director general d’Agricultura, Roger Llanes, ha mantingut una reunió amb representants del sector agrari per a informar-los de les últimes novetats relatives a l’evolució de la Xylella.

“Si bé hem d’apel·lar a la prudència en un tema que té conseqüències dramàtiques per als agricultors afectats, les últimes dades disponibles revelen que les mesures que estem adoptant apunten en la bona direcció i estan atenuant el ritme d’expansió de la plaga”, ha subratllat Mollà.

Amb tot, la consellera ha fet una crida a la cautela “perquè estem parlant d’un bacteri i, per descomptat, no baixarem la guàrdia, ja que som conscient del perill que entranya”.

Indemnitzacions

Durant la trobada s’ha fet també referència a la línia d’ajudes compensatòries habilitada per la Conselleria en 2018 per a indemnitzar als afectats per les mesures d’arrancada i destrucció de l’arbratge. Durant aquests tres últims anys s’han resolt favorablement 205 sol·licituds mentre altres 28 es troben encara en fase de tramitació. Les 205 sol·licituds aprovades suposen la concessió de més de 465.000 euros en concepte d’indemnitzacions.

Per a enguany, i incloent tant els fons propis de la Generalitat com els procedents de la Unió Europea i el Ministeri d’Agricultura, la Conselleria té previst destinar 6,9 milions d’euros per a fer front a la Xylella fastidiosa en la Comunitat Valenciana.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.