L’Ajuntament de València programa dos conferències divulgatives sobre el Corpus de València

“La ciutat té un deute molt gran amb la festa del Corpus”, afirma Pere Fuset.

Seguint la línia de difusió de la cultura festiva i els seus valors patrimonials encetada amb motiu del Dia Internacional dels Museus, la Regidoria de Cultura Festiva ha programat dos conferències divulgatives sobre el Corpus de València, que amplien el programa d’actes de la festivitat que se celebra el pròxim dia 29. La primera sobre “El ressò de la Festa Grossa a Europa i al món durant el segle XIX”, i la segona sobre “La dansa de la Moma”.

“València té un gran deute amb la Festa Grossa, amb la festa del Corpus, una celebració històrica que encara és molt desconeguda per a molta gent que habita a la nostra ciutat, per a moltes ciutadanes i ciutadans”, ha assegurat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. “Per això volem ajudar a difondre el seu ric patrimoni cultural i festiu a través de diverses conferències, i també, per descomptat, restaurant les roques, amb la intenció que algunes, com la roca València, tornen a desfilar pels carrers amb motiu de la festivitat del Corpus”.

En la primera, el dilluns 23 de maig, el docent i divulgador de les festes valencianes Ricard Català parlarà d’”El ressò de la Festa Grossa a Europa i al món durant el segle XIX”, a partir de les referències a la processó del Corpus apareguda en els llibres que en eixa època escrivien els visitants romàntics britànics, francesos i alemanys en els seus viatges per les nostres terres.

En la segona, el dimarts 24 de maig, l’historiador Antonio Atienza parlarà de “La dansa de la Moma”, una dansa carregada de simbolisme que constituïx un dels elements més singulars de la celebració valenciana del Corpus. La seua significació i evolució seran el tema de la xarrada.

Totes les conferències tindran lloc a les 19 hores a la sala d’actes del Museu de la Ciutat, plaça de l’Arquebisbe, 3. El Corpus és una de les festes més espectaculars de la ciutat i durant segles fou considerada la seua festa grossa. La primera processó es va celebrar a València en 1355, i en la societat estamental tenia un especial valor pedagògic per a narrar i inculcar el relat mític cristià, fent referència tant a passatges de l’Antic Testament com a personatges més lligats a les tradicions locals. Actualment, el Corpus és també una mostra destacada de la cultura i el patrimoni festiu de la societat valenciana.

www.valencia.es

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.