L’Ajuntament de València sol·licita a la Generalitat la cessió de la propietat del Port del Saler

Mentre es compleix este tràmit el Consistori demana el permís per tal de poder fer-se càrrec del seu manteniment

El vicealcalde de València i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, destaca que es tracta de respondre a una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del Saler, com ho era també la demanda de l’accés a peu de carrer des del poble fins al port, que ja es va resoldre positivament per part de la Generalitat. Ara, l’Ajuntament reclama la cessió de la titularitat per tal de poder fer front al seu manteniment de manera adequada, una opció que, segons Campillo, ja s’ha traslladat al mateix conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, qui s’ha mostrat receptiu a la proposta.  

De fet, el vicealcalde recorda que el Servici de Devesa-Albufera ja s’encarrega de la gestió i conservació dels ports municipals del Palmar, el Perellonet o l’embarcador del Pujol. Sergi Campillo explica que el port del Saler és un enclavament emblemàtic de gran valor ambiental, social i històric que constitueix un recurs paisatgístic fonamental del parc natural. A més, és una de les principals vies d’accés al llac, mantenint un ús intens centrat actualment sobretot en activitats relacionades amb l’oci i el turisme de natura. 

El port del Saler se situa a l’oest de la CV-500, enfront d’este nucli urbà. En ell solen atracar unes 70 embarcacions, principalment del veïnat del Saler però també d’altres poblacions properes com Pinedo i Castellar-l’Oliveral.

La tramitació d’esta petició ja ha començat a través de la delegació de Patrimoni Municipal amb l’objectiu de que la Generalitat Valenciana faça esta cessió dels terrenys públics mitjançant una mutació demanial a l’Ajuntament de València per tal de que este tinga la titularitat. Una proposta que adjunta l’informe justificatiu elaborat pel Servici de Devesa-Albufera sobre la necessitat de que s’integre en la xarxa de ports municipals. En paraules de la regidora de Patrimoni Municipal, Isabel Lozano, és tracta d’un espai de la geografia municipal que uneix valors ambientals, paisatgístics, culturals i simbòlics per a València, especialment per a la ciutadania dels pobles del sud. Per això que “cal sumar esforços i sinèrgies entre les administracions valencianes per tal de poder recuperar-ho i posar en valor per un futur pròxim”, ha assenyalat Lozano.

D’altra banda, i mentre es fa efectiva eixa cessió de la titularitat, el vicealcalde de València i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, diu que “volem avançar i que ens donen permís per mantindre el port del Saler per tal d’accedir i fer treballs de jardineria o dragar quan siga necessari”. De fet,  estos treballs, com ha assenyalat Campillo, “ja els hem fet fa uns mesos quan demanàrem permís per dragar el port, tal i com ens havíem demanat els barquers i barqueres, i la conselleria ens va autoritzar. Ara el que volem es que mentre es cedeix, ens faculten perquè puguem mantindre el port”. 

Este port de l’Albufera ha estat històricament un dels principals punts del qual s’accedia al llac des de la part nord, quan pràcticament la navegació amb embarcacions tradicionals era l’única forma de moure per un enclavament sense accessos per via terrestre.

Són les activitats lligades a este port, principalment la relacionada amb la producció de sal, les que van donar nom al poble del Saler, que ja apareix en mapes de segle XVI. La sal recollida en les antigues salines, probablement de fundació romana, que es trobaven a la zona actualment coneguda com Racó de l’Olla, era desembarcada en este port per al seu ús en la ciutat principalment.

La construcció de la carretera CV500 en els anys 70 va forçar el trasllat del port des del seu emplaçament original a la seua ubicació actual, un poc més a l’oest, quedant afectats part dels terrenys ocupats pel port per les expropiacions per a la construcció de la via. Per això, l’antic Port del Saler, que era municipal, va desaparéixer i es va traslladar més a l’oest, passant a ser de l’Estat qui en la transferència de competències quan es va recuperar l’autonomia el va cedir a la Generalitat.

Segons Campillo, “estem convençuts que des de la Generalitat Valenciana faran tot el possible per accelerar els terminis d’esta cessió perquè saben que és lògic que este port siga municipal com ja ho era abans de fer la carretera CV500. Volem resoldre esta situació que dificulta el manteniment en adequades condicions del port del Saler i resoldre definitivament esta anomalia històrica”.

Deixa el teu comentari