L’Ajuntament signa un conveni amb Copal i Machí per a canalitzar ajudes a cura de fruiters joves

Algemesí convida als agricultors a “pujar-se al carro” de la renovació varietal

L’Ajuntament d’Algemesí ha signat un conveni amb la Copal i amb l’empresa de Tractaments Agrícoles Joaquín Machí per a canalitzar ajudes als professionals del camp de 100 euros per fanecada per a la cura d’arbres fruiters joves. Toni García, regidor d’Agricultura, ha tancat l’acte amb una invitació: “Necessitem que els agricultors es pugen al carro de la renovació varietal”. 

Podran optar a les ajudes tots els agricultors que renoven les plantacions o que posen en producció camps abandonats o amb arbres caducs en tot el terme municipal o que ho hagen fet des de gener de 2020, amb un mínim de 30 noves plantes per fanecada. La previsió de despesa municipal és de 60.000 euros per a enguany, puja a 100.000 en 2021 i es mantindrà “a llarg dels pròxims tres anys”, segons ha explicat García. El responsable d’Agricultura ha celebrat el decidit suport de Copal i de la firma Machí a la iniciativa municipal com a entitats col·laboradores per a gestionar la distribució de les ajudes als agricultors interessats. “No els solucionem la vida, però és un estímul des de l’Ajuntament per a salvar el mal moment que passa l’agricultor”, ha sentenciat García.

Vicente Bomboí, president de Copal, ha recordat que “entre el 80 i el 90% de les explotacions agrícoles d’Algemesí són velles i no ofereixen ni productivitat ni rendibilitat”. Bomboí ha assenyalat que el conveni amb l’Ajuntament “és el principi d’un futur pròxim en què tindrem varietats amb bona eixida al mercat i que siguen més rendibles”. 

Carlos Machí, de l’empresa Joaquín Machí, ha apuntat que el conveni és “una xicoteta espenta per a la gent del camp que encara té ganes i s’interessa per fer coses noves”.

L’alcaldessa Marta Trenzano ha recordat que el seu equip sempre ha apostat “per dedicar els diners públics a millorar les coses”. “Reduir un any els impostos a les finques rústiques no serveix de res, és millor tindre diners per a invertir i ajudar al camp”, ha explicat Trenzano, “que cadascun faça una anàlisi per a veure que varietats tenen més demanda i després, que trie la que vulga, es tracta que el camp siga rendible i que el llaurador veja recompensats el seu esforç i la seua dedicació”.

El conveni ha sigut acordat amb el Consell Local Agrari i s’assumeix com una iniciativa a mitjà i llarg termini. Les ajudes municipals per a la cura de plantes joves són compatibles amb altres subvencions europees o nacionals.

Els agricultors interessats hauran d’indicar el nombre de fanecades cobertes de nous plantons que exigeixen cures específiques a través d’una declaració responsable. Els tècnics municipals es garanteixen la supervisió dels camps en terminis de tres i cinc anys per a comprovar que efectivament s’estan cultivant arbres joves i es fa bon ús dels diners.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.