L’Equip de Govern i Vox de València, han tirat avant una moció presentada per la regidora d’Igualtat, mentre que PP i Ciutadans s’han abstingut

El Ple ha aprovat una moció presentada per l’Equip de Govern de «condemna ferma de les actuacions realitzades el passat 12 d’octubre en Benimaclet per grupuscles de l’extrema dreta en contra de la democràcia i la llibertat». La regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, ha defensat esta iniciativa, que ha sigut aprovada amb els vots a favor del Govern Municipal i del grup Vox, mentre que el PP i Ciutadans s’han abstingut en la votació.

La proposta aprovada reflecteix el suport de l’Ajuntament de València a la Generalitat per aplicar «en l’aplicació dels mecanismes previstos en la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana» i insta al Govern d’Espanya i al Congrés dels Diputats «a promoure les modificacions legislatives necessàries que permeten la il·legalització de tota organització que promoga entre les seues propostes i ideari el racisme, la xenofòbia, la intolerància i la justificació de la violència». Finalment, el Ple insta als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats «a fer costat a la futura llei de memòria democràtica que en el seu avantprojecte promou modificacions legislatives que permetran fomentar formes de ciutadania obertes, inclusives i plurals, amb capacitat per a detectar i desactivar les derives totalitàries o antidemocràtiques».

El portaveu de Vox, José Gosálbez, havia plantejat una moció alternativa, en la qual demanava la «condemna per a totes les violències, vengen d’on vinguen: terrorisme, jihadisme, comunisme o desintegració nacional», segons les seues paraules, però que ha sigut rebutjada pel Govern i Ciutadans, i amb l’abstenció del PP. Prèviament, han pres la paraula José Luis Roberto, a qui ha cedit a paraula l’entitat La meua Terra Comunitat Valenciana, qui ha assegurat que la violència del 12-O «vi dels contramanifestants». També ha intervingut Liliane Kaczerginski, de l’Associació de Famílies del CEIP Benimaclet, filla i neta de víctimes del nazisme, qui ha realitzat un al·legat «en favor de la diversitat del barri de Benimaclet, un barri en el qual no celebrem l’odi, sinó la vida», ha afirmat, i ha qualificat la manifestació feixista de «convocatòria irrellevant i marginal».

La regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, ha assegurat que «cap demòcrata hauria de mirar impassible una exhibició de simbologia feixista», i ha mostrat la seua preocupació per les postures de PP i Ciutadans davant este assumpte. La regidora de Ciutadans Rocío Gil ha intervingut per a assegurar que el seu partit «rebutja tot tipus de violència, vinga d’on vinga, i també la del supremacisme nacionalista», ha afirmat. En la mateixa línia, Marta Torrado, del grup Popular, ha assegurat que «rebutgem totes les manifestacions amb símbols preconstitucionals, tant de l’extrema dreta com de l’extrema esquerra». Finalment, Vox, ha votat a favor de la proposta del Govern, tot i que la ha qualificat de «sectària» perquè «denunciem tots els actes de violència».

La regidora d’Igualtat, Lucía Beamud ha definit «la lluita contra el feixisme, que és la lluita dels demòcrates, i ha recordat que l’Ajuntament treballa en l’elaboració d’un Pla Municipal contra els delictes d’Odi».

CANDIDATURA ALS GAI GAMES 2026

El Ple de l’Ajuntament ha donat també el seu suport este dijous a la candidatura de València per a ser ciutat seu dels Gai Games 2026 i sol·licitar al Govern d’Espanya la declaració d’esta convocatòria com a Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic, en cas de ser triada. La proposta ha sigut plantejada al Ple pels portaveus de l’equip de govern, Sandra Gómez i Carlos Galiana i presentada i defensada per la regidora d’esports, Pilar Bernabé.

Tal com ha explicat Bernabé, «els Gai Games són una oportunitat de visibilitat internacional per a València, i permeten reforçar la seua imatge en valors com l’esforç, la superació, la integració, el respecte, la llibertat i la defensa dels drets humans. També suposa una oportunitat per a trencar amb certs tabús socials entorn de l’esport i al col·lectiu LGTBI». La candidatura es presenta a través de la col·laboració interadministrativa del Govern d’Espanya, Generalitat, Diputació de València i Ajuntament de València, amb la participació del teixit social. Clubs esportius, associacions i col·lectius LGTBI+ de tota Espanya i sector empresarial, entre molts altres, participen en este projecte de suport a la diversitat i la inclusió. Per això, Bernabé ha lamentat que la falta de suport unànime haja evitat que la proposta es convertira en una declaració institucional del Ple. La moció ha sigut secundada per l’Equip de Govern, PP i Ciutadans, mentre que Vox s’ha abstingut i ha refusat intervindre en el debat.

Els Gai Games tenen una duració prevista de 9 dies, i una participació de 18.000 esportistes de 36 modalitats esportives. L’impacte econòmic a la ciutat que els acull ronda els 130 milions d’euros. Les anteriors seus dels jocs han sigut San Francisco, Vancouver, Nova York, Amsterdam, Sidney, Chicago i París. Hong Kong acollirà l’organització en 2022.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.