L’Hospital d’Alzira acull la clausura de l’última edició del Projecte Riu

  • Projecte RIU facilita l’accés i ús adequat de serveis de salut i programes preventius a població en situació de vulnerabilitat social
  • El Projecte s’ha adaptat en este curs, tant en contingut com en metodologia, a la pandèmia de Covid-19
  • RIU és fruit de la col·laboració del Centre de Salut Pública d’Alzira, els ajuntaments d’Alzira i Algemesí, FISABIO i el Departament de Salut de la Ribera

L’Hospital Universitari de la Ribera ha acollit, este matí, la clausura del Projecte RIU “Un riu de cultures, un riu de salut”, del qual s’ha celebrat, este any 2020-2021, la seua novena edició en la localitat d’Alzira i la seua desena edició a Algemesí.

Projecte RIU, les sigles del qual signifiquen “Replica, Innova i Uneix” és un subprograma de promoció de salut en entorns vulnerables del Centre de Salut Pública d’Alzira, que és finançat per l’Ajuntament d’Alzira i l’Ajuntament d’Algemesí, i gestionat per la Fundació Fisabio (Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana), amb la col·laboració del Departament de Salut de la Ribera.

En este sentit, la gerent del Departament de Salut de la Ribera, Dra. Liliana Fuster, ha destacat “la importància de promoure la integració de tots els col·lectius, especialment en àmbits com el sociosanitari, amb la finalitat de millorar l’accessibilitat a tots els serveis públics de col·lectius amb un alt índex de vulnerabilitat social”.

Riu porta des de l’any 2008 a Algemesí i des de l’any 2011 a Alzira, permetent que la informació i la promoció de la salut arribe a la població més allunyada del sistema sanitari, facilitant l’accés i ús adequat de serveis de salut i programes preventius a aqueixa població, i reduint desigualtats socials en salut. 

Segons ha destacat la investigadora de la Fundació Fisabio i coordinadora del Projecte, Dory Aviñó, “malgrat la seua llarga experiència, el Projecte ha patit enguany un gir radical en l’edició que hui clausurem, en la qual ens hem vist obligats a adaptar el seu contingut i metodologia a la situació creada per la pandèmia de coronavirus”. 

Així, en l’edició 2020-2021, bona part del contingut i de les accions que les agents de salut han dut a terme han estat centrades en la prevenció del Covid-19.

En esta última edició han participat 15 agents de salut, totes elles dones, de diferents realitats culturals (espanyoles, espanyoles gitanes, magrebines i llatinoamericanes), “malgrat les dificultats que la pandèmia ha imposat a l’hora de realitzar formació presencial i que ens ha obligat a optar per altres alternatives de contacte en línia”, ha afirmat Aviñó. 

Una vegada capacitades com a agents de salut, estes dones s’encarreguen d’actuar com a educadores entre iguals i contribueixen a millorar la salut en les seues respectives comunitats, “aspecte este especialment important quan parlem de la prevenció en la transmissió del coronavirus”, ha afegit la investigadora de Fisabio.

Amb la finalitat de transmetre als seus veïns el coneixement adquirit, les agents de salut han dut a terme quatre tipus d’accions de promoció de la salut. Així, han efectuat converses en les quals han transmés informació i consell a 548 persones; han realitzat 11 tallers; han participat en punts informatius sobre Covid-19 en les associacions per a la inclusió social (Creu Roja, Càritas, Cepaim i el Nord Perdut) i en serveis socials dels barris del Raval a Algemesí i L’Alquerieta a Alzira, i també han col·laborat en punts informatius a peu de carrer i en el repartiment de mascaretes a persones de diferents cultures.

Investigació-Acció Participativa

Junt amb tot això, en esta última edició també s’ha dut a terme una Investigació-Acció Participativa per a millorar l’adopció de comportaments preventius cap al Covid-19 en poblacions fràgils, en la qual han participat 7 agents de salut, al costat de personal tècnic de Riu. 

Per a dur a terme esta Investigació, s’ha entrevistat 64 persones sobre les seues creences i actituds davant la pandèmia, les mesures preventives i la vacunació. Així mateix, s’ha dissenyat un model de taller per a la prevenció del Covid-19 i la vacunació, adaptat a la població segons el grup cultural, edat i gènere. 

S’han realitzat, a més, 22 tallers de prevenció del coronavirus amb població jove i adulta, en els quals han participat 186 persones, de les quals el 35,5% han sigut magrebins, el 28,4% espanyoles gitanes, el 20% espanyoles i el 10%, africanes subsaharianes.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.