L’Hospital de la Ribera ofereix cures pal·liatives a prop de 1.600 pacients durant 2018

Prop d’un centenar de persones han assistit, este matí, a la I Jornada de Cures Pal·liatives organitzada pel centre alzireny

• L’Hospital de la Ribera és un dels pocs hospitals públics amb una ruta assistencial en este tipus de cures

• En els últims mesos, s’ha ampliat la dotació de recursos humans de la Unitat de Cures Pal·liatives de la Ribera, que ha passat de 9 a 21 professionals, destacant les figures de l’auxiliar de clínica, treballadora social i fisioterapeuta, que no existien amb anterioritat

L’Hospital Universitari de la Ribera ha ofert cures pal·liatives a 1.570 pacients durant l’any 2018. Estes cures tenen com a objectiu fonamental alleujar el sofriment i millorar, en la mesura possible, la qualitat de vida dels pacients amb una malaltia oncològica o crònica avançada (per exemple, insuficiència cardíaca o MPOC), sense possibilitats de tractament curatiu.

Així s’ha posat de manifest, este matí, durant la celebració de la I Jornada de Cures Pal·liatives organitzada per l’Hospital d’Alzira, a la qual han assistit un centenar de persones, entre professionals sanitaris i cuidadors de persones dependents.

Els assistents a la Jornada s’han analitzat els diferents aspectes que engloben les cures pal·liatives, com el suport psicològic, social i espiritual, l’alleujament del dolor, els recursos de suport perquè la vida del pacient siga el més activa possible i el suport emocional a la família durant la malaltia i el dol.

Així mateix, s’ha dedicat part de la Jornada a les voluntats anticipades, és a dir, les instruccions que, pel que fa a l’atenció sanitària i els tractaments, una persona vol que se segueixen en cas de no poder manifestar-ho de forma conscient al final del seua vida.

Ruta assistencial de cures pal·liatives

La Jornada celebrada este matí a Alzira, ha servit també de marc per presentar la Ruta Assistencial de Cures Pal·liatives del Departament de Salut. El de la Ribera és un dels pocs departaments que compta amb una ruta assistencial en este tipus de cures.

Segons ha destacat el coordinador de la Unitat de Cures Pal·liatives de la Ribera, Pablo Lafuente, “la posada en marxa d’esta Ruta Assistencial ha estat possible gràcies a l’augment de recursos humans que, en els últims mesos, ha rebut la Unitat, que ha passat a disposar de 9 a 21 professionals, entre els quals destaquen les figures de l’auxiliar de clínica, treballadora social i fisioterapeuta, que no existien amb anterioritat”.

Esta Ruta Assistencial estableix els criteris de derivació dels pacients a la Unitat de Cures Pal·liatives i crea les sinergies entre serveis i unitats del Departament de Salut de la Ribera per a oferir una atenció al final de la vida del pacient el més completa possible.

“D’esta manera, oferim cures pal·liatives a tots els pacients del nostre Departament de Salut, independentment d’on resideixen, ja siga un nucli poblacional gran o una xicoteta zona rural”, ha afirmat Lafuente.

Els objectius d’esta Ruta Assistencial de Cures Pal·liatives són els d’agilitzar el diagnòstic i la identificació dels pacients amb necessitats pal·liatives per afavorir la continuïtat assistencial, millorar el seu abordatge clínic, garantir l’acompanyament familiar compatibilitzant-ho amb les mesures clíniques necessàries i proporcionar una mort digna .

Cures dins i fora de l’Hospital

D’esta manera, l’Hospital de la Ribera ofereix les cures pal·liatives tant al centre hospitalari com en el domicili del pacient, en funció de les seues característiques.

Així, en el cas de pacients immobilitzats amb una situació vital terminal, l’equip de la Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHD) del centre hospitalari va a la seua casa a proveir-los de cures pal·liatives avançats, amb tècniques i mitjans hospitalaris.

Cal destacar, en este sentit, que durant 2018, un total de 309 pacients que han rebut cures pal·liatives a la Ribera (un 20%), han mort en els seus mateixos domicilis, “envoltats dels seus éssers estimats, un dels principals objectius de la nostra Unitat “, ha assenyalat Lafuente.

En qualsevol cas, “es respecta sempre la decisió familiar de mort a l’Hospital, proporcionant, de la mateixa manera, el pacient i la seua família un ambient íntim i adequat a la situació vital”.

Per al cas de pacients en els quals encara hi ha una bona expectativa de vida, l’Hospital d’Alzira disposa de 5 consultes externes en què se’ls cita i se’ls fa un seguiment; estes consultes compten, a més, amb el suport d’una consulta a la Unitat del Dolor del centre hospitalari i d’una consulta auxiliar de onco-geriatria.

Junt amb això, l’Hospital de la Ribera també compta amb un equip de suport a residències de gent gran, compost per 4 metges de família experts en cures pal·liatives, amb l’objectiu de mantenir contacte periòdic per dispensar este tipus de cures als pacients institucionalitzats en cas que siga necessari.

Cal destacar que més del 85% dels pacients de la Ribera inclosos en el programa de cures pal·liatives són pacients oncològics, mentre que el 15% restant són pacients amb patologies cardíaques o pulmonars, principalment.

Deixa el teu comentari