L’il·lustrador Paco Roca presenta el seu nou llibre ‘Regreso al Edén’ en la Universitat dins de les activitats de l’Aula de Còmic

La programació de l’Aula de Còmic de la Universitat de València continua amb la presentació, el pròxim 17 de desembre, a les 19 hores, en el Centre Cultural La Nau. Ho farà amb una conversa dialogada amb l’il·lustrador i dibuixant Paco Roca, que presenta el seu nou còmic, ‘Regreso al Edén’, en un acte presentat i moderat pel responsable de l’Aula de Còmic de la Universitat, Álvaro Pons. L’Aula del Còmic tanca així la programació  d’enguany. 

Les entrades s’han exhaurit i la conversa podrà també seguir-se per streaming a través d’aquest enllaç de MediaUni. L’arxiu també podrà recuperar-se amb posterioritat des d’aquesta plataforma i des del del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. 

A partir d’una foto familiar de 1946 en l’antiga platja de Natzaret de la capital valenciana, Paco Roca dibuixa, en ‘Regreso al Edén’, un fresc sobre l’Espanya de la postguerra a través d’una d’aquelles famílies humils –reflex de la immensa majoria de la societat que sobrevivia sota la dictadura franquista–, amb seriosos problemes per a accedir al manteniment, obligada a acudir sistemàticament al mercat negre per a fer-se amb prou feines amb una alimentació bàsica diària.

Un delicat retrat en quadricromia d’una Espanya de tons grisos i llibertats retallades per un règim polític brou de cultiu, igualment, de la propagació de misèries morals.

A la conferència, l’autor parlarà sobre els referents autobiogràfics amb què ha trufat aquesta història, en la que continua la seua cerca de la memòria. També sobre les emocions, recursos gràfics i solucions narratives de primer nivell que caracteritzen les seues obres com ‘Los surcos del azar’ o ‘La casa’.

Il·lustració i compromís social

En el terreny dels còmics, la seua obra s’ha traduït a una dotzena de països. Entre la seua bibliografia destaca ‘El juego lúgubre’ (2001); ‘El Faro’ (2004) Premio Diario de avisos al millor guió realista; ‘Arrugas’ (2007), Premio Nacional de Cómic 2008, Premio del Salón del Cómic de Barcelona, Premio Dolmen de la crítica, Premio Madrid Expocómic, Gran Premio Romics de Roma, Premio Gran Guinigi de Lucca, Excellence Award del Japan Media Art Festival, nominat als premis Eisner; ‘Las calles de arena’ (2008); ‘El invierno del dibujante’ (2010), Premio del Saló del Cómic de Barcelona, Premio Madrid Expocómic, Premio Treviso Comic Book Festival; la trilogia ‘Un hombre en pijama’: ‘Memorias de un hombre en pijama’ (2011), ‘Andanzas de un hombre en pijama’ (2014) y ‘Confesiones de un hombre en pijama’ (2017), recopilació de les pàgines aparegudes en el periòdic ‘Las Provincias’ y ‘El País Semanal’; ‘Los surcos del azar’ (2013), Premio del Salón del Cómic de Barcelona, Premio Zona Cómic, Premio de la crítica, Premio del Salón del cómic de Zaragoza, Premio Mandarache de Cartagena, Finalista al Premio Libro del Año, Gran Premio Romics; ‘La casa’ (2015), Eisner a la millor obra estrangera 2020, Premio Zona Cómic, Gran Premio Romics, Premio Comic Con Portugal, Estrella al còmic més destacat pel periòdic de la capital francesa Le Parisien; ‘La encrucijada’ (2017), col·laboració amb el músic José Manuel Casañ (Seguridad Social), ‘El tesoro del Cisne Negro’ (2018) amb guió de Guillermo Corral, Premio Splash Sagunt, Premio Heroes Cómic de Madrid; ‘El Dibuixat’ (2019) creat per a les parets de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

Alguns dels seus còmics han estat portats al cinema com és el cas de ‘Arrugas’ (Ignacio Ferreras, 2011) que va obtenir el Goya a la millor pel·lícula d’animació i al millor guió adaptat; o ‘Memorias de un hombre en pijama’. I uns altres estan en projecte, com és el cas de ‘El tesoro del Cisne Negro’, dirigida per Alejandro Amenábar.

En l’àmbit de la il·lustració, ha realitzat cartells, portades de llibres, murals i campanyes socials, per a tota mena d’esdeveniments, publicacions o clients, especialment organitzacions no governamentals com Oxfam Intermón, Greenpeace, Amnistía Internacional, Creu Roja, Farmamundi, prova del seu compromís social. Un compromís social i polític que ha demostrat en nombroses ocasions com en la presentació de ‘Los surcos del azar’ (2013), obra centrada en els exiliats espanyols que van lluitar en la Segona Guerra Mundial, on no dubtava a afirmar: “Cal continuar lluitant i recordant, per nosaltres i les generacions que vinguen després. Lluitar per les llibertats és tan necessari com respirar”.

Paco Roca també es caracteritza per les nombroses mostres i institucions on ha exposat la seua obra, tals com el Museu Valencià de la Il·lustració de la Modernitat (MuVim), la Fundació Telefònica de Madrid, Las Naves de l’Ajuntament de València, el Centre d’Històries de Saragossa, el Saló Internacional del Còmic de Barcelona, el Festival Internacional de Bande Dessinée de Angoulême, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), etc.

En 2016, Paco Roca va ser nomenat fill predilecte de València.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.