L’IVC participa amb la Filmoteca en el cicle nacional ‘Cinema i dones rurals’

L’Institut Valencià de Cultura presenta la Filmoteca en el cicle nacional ‘Cinema i dones rurals’, organitzat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en col·laboració amb el Ministeri de Cultura i Esport i diverses filmoteques autonòmiques. El cicle se celebra de l’11 d’octubre al 3 de novembre.

Amb motiu de la celebració d’aquest cicle d’àmbit nacional, la Filmoteca estrena a València el dimarts 30 d’octubre, a les 20.00 hores, ‘Trinta lumes’ (2017), l’òpera prima de Diana Toucedo, una muntadora i realitzadora gallega que viu a Barcelona i que presentarà la pel·lícula al públic de la sala Berlanga.

‘Trinta lumes’ transcorre en un petit llogaret de Galícia a la serra d’O Courel (Lugo). La seua protagonista és Alba, una xiqueta de dotze anys que vol descobrir la part desconeguda, misteriosa i fascinant de la mort. Amb el seu millor amic, Samuel, entra en cases abandonades, recorre pobles destruïts i s’endinsa a l’interior d’unes muntanyes que amaguen un altre món paral·lel.

Els “trenta focs” del títol fan referència a les llars que tenen xiquets en el petit llogaret gallec on Diana Toucedo va filmar la pel·lícula al llarg de cinc anys; xiquets i xiquetes que conviuen amb la tradició i la cultura popular del lloc, en el qual l’aspecte sobrenatural es fon amb la quotidianitat.

‘Trinta lumes’ és un híbrid hipnòtic entre documental i ficció que documenta ritus ancestrals en perill d’extinció i que celebra la vida al mateix temps que evoca la memòria dels morts.

Cicle ‘Cinema i dones rurals’

L’objectiu del cicle és visualitzar i reconéixer el paper de la dona rural per mitjà del cinema. Les dones es configuren com l’eix sobre el qual pivota el desenvolupament dels territoris rurals, ja que la seua activitat permet que molts pobles es mantinguen vius.

Resulta, per tant, necessari garantir la presència de les dones a les zones rurals, per mitjà de polítiques de participació i reconeixement que milloren les seues condicions de treball, fomenten la conciliació i, sobretot, prestigien la seua labor.

Deixa el teu comentari