L’IVC presenta a la Filmoteca de València un cicle de cinema txec actual

El cicle s’inicia el dimarts 4 de maig amb la projecció d’‘En el tejado’ (2018), de Jirí Mádl

El cicle serà presentat al públic de la Filmoteca pel director del Centre Txec de Madrid, Stanislav Skoda

L’Institut Valencià de Cultura projecta el dimarts 4 de maig, a les 18 hores, a la Filmoteca de València, ‘En el tejado’ (2019), una comèdia dramàtica escrita i dirigida per l’actor Jirí Mádl, amb la qual s’inaugura el cicle de cinema txec actual, organitzat en col·laboració amb el Centre Txec de Madrid.

Abans de la projecció, el cicle serà presentat al públic de la Filmoteca de València pel director del Centre Txec de Madrid, Stanislav Skoda, acompanyat pel cap de programació de la Filmoteca, José Antonio Hurtado.

‘En el tejado’ conta la història de Song, un immigrant vietnamita de fa vint anys que viu en un barri marginal de Praga i porta una vida d’esclau modern, ja que està atrapat en una casa de cultiu de marihuana. Fugint de la policia, s’amaga al terrat d’un edifici, on coneix un ancià solitari. ‘En el tejado’ es podrà tornar a veure el dijous 6 de maig, a les 18 hores.

Sis llargmetratges i una minisèrie

La cinematografia txeca ha sigut històricament una de les més prestigioses d’Europa amb cineastes com Milos Forman, Vera Chytilová i Jirí Menzel, o els mestres de l’animació Jirí Trnka i Jan Svankmajer. Des de fa un temps, però, poques pel·lícules produïdes a la República Txeca aconsegueixen arribar a les sales valencianes a través dels canals de distribució comercial.

L’objectiu d’aquest cicle és donar a conéixer a València una mostra del cinema txec actual, a través de cinc llargmetratges de ficció i una minisèrie. Es tracta d’una selecció de les pel·lícules que més han destacat a la República Txeca en els últims cinc anys.

En la selecció figura ‘La teoría del tigre’ (2016), de Radek Bajgar, una comèdia negra sobre un ancià veterinari que se sent asfixiat en el seu matrimoni i somia de recuperar la llibertat. Per a complir el seu somni, s’instal·la al camp amb un gos, a pesar de l’oposició familiar. La pel·lícula es projecta el dimarts 11 i el divendres 14 de maig, a les 18 hores.

Dirigida pel xilé Alejandro Fernández Almendras, ‘El estreno’ (2019) és una coproducció de la República Txeca amb Xile i França. Rodada en blanc i negre, la pel·lícula se centra en un jove director de teatre que decideix muntar ‘Fedra’, d’Eurípides, en un xicotet poble txec. Durant els assajos, comença una relació amb una jove actriu, la qual cosa provoca una crisi amb la seua dona. Després del fracàs de l’obra, intentarà recuperar la seua família. ‘El estreno’ es projecta el dimecres 19 i el divendres 21 de maig, a les 18 hores.

‘Moscas de invierno’ (2018), d’Olmo Omerzu, és una història d’iniciació en forma de ‘road movie’: dos adolescents conflictius roben un cotxe i escapen de la seua ciutat. En la fugida arrepleguen una xica major que ells amb qui viuran una singular aventura.

‘Moscas de invierno’ va ser la gran triomfadora dels premis del cine txec en 2019 amb sis guardons, que incloïen millor pel·lícula i millor director. Omerzu també va ser premiat com a millor director en el Festival de Karlovy Vary. La pel·lícula es projecta el dimarts 25 i el divendres 28 de maig, a les 18 hores.

‘Traición dorada’ (2018), de Radim Spacek, és un drama èpic que mescla història, política i esport: en 1938 uns joves txecoslovacs aprenen a jugar a bàsquet en un campament estatunidenc de mormons. Quan comença la guerra, l’entrenador és executat i un advocat es fa càrrec de l’equip. Una vegada finalitzat el conflicte bèl·lic, l’equip guanya el campionat d’Europa, però tot canvia amb l’arribada del comunisme. La pel·lícula es podrà veure el dimecres 2 i el divendres 4 de juny, a les 18 hores.

‘Avenida nacional’ (2019), de Stepán Altrichter, és l’adaptació d’una popular novel·la de Jaroslav Rudi: un pintor de teulades que viu a soles en un apartament als afores de Praga es passa les vesprades bevent cervesa amb els amics en un bar. Amb Jean-Claude Van Damme com a referent, el pintor és considerat un heroi nacional pels seus col·legues des que el novembre de 1989 va participar en una manifestació per a salvar el seu local favorit. La pel·lícula es projecta el dimecres 9 i el divendres 11 de juny, a les 18 hores.

El cicle culmina amb la minisèrie ‘Dukla 61’ (2018), de David Ondricek, els dos capítols de la qual es projecten de manera conjunta el dimarts 15 i el dijous 17 de juny, a les 18 hores. Rodada en blanc i negre, la minisèrie se centra en una de les tragèdies mineres més importants de l’antiga Txecoslovàquia: el 7 de juliol de 1961, a la mina Dukla, una sèrie d’errors en els protocols de seguretat van provocar un incendi devastador en què van morir 108 miners.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.