Máximo Huerta reivindica la literatura oral com a font de cultura heretada dels avantpassats

Carmen Amoraga ha animat a llegir perquè “la literatura proporciona sensacions i coneixement. Ens obri els ulls i el cor”

Huerta ha obert el cicle ‘Encontres amb escriptors’ en què enguany també hi participen Vicent Usú, Cristina Durán i Miguel Angel Giner, Alfred Sala, Nando López, Marta Meneu, Àngels Gregori, Cèsar Mallorquí, Ivan Carbonell, Vicent Borrás i Paula Bonet

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitu ha obert el cicle ‘Encontres amb escriptors’ amb l’autor valencià Máximo Huerta que ha publicat fa poc ‘Con el amor bastaba’ i que en 2014 va guanyar el Premi Primavera amb ‘La noche soñada’.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha inaugurat el cicle d’enguany que ha comptat amb alumnes de l’IES Tierno Galván de Moncada.

Máximo Huerta ha reivindicat la literatura oral perquè és una font de cultura que s’hereta dels nostres avantpassats. “L’oralitat s’està perdent amb les noves tecnologies i cal recuperar-la”, ha afirmat l’escriptor que en la seua última novel·la fa un homenatge a aquest estil literari.

Ha explicat que el que construeix un escriptor és “el que llig, viu, pensa i escolta” i ha dit de si mateix que “soc la suma de tot el que vaig llegir”. Entre els seus escriptors favorits ha destacat Ana María Matute, Carmen Martín Gaite, Kavafis i, sobretot, Juan Ramón Jiménez, el llibre del qual ‘Platero y Yo’ continua en el seu taula de nit perquè li fascina la seua prosa poètica. “Escriure és un acte inconscient d’admiració”, ha afirmat.

L’escriptor, que de jove tenia a la biblioteca de Buñol la seua segona residència, ha reconegut que hi ha temes que es repeteixen en les seues obres: infància, fotos, alegria, solitud i intriga intimista i ha defensat que “l’univers és meravellós i divers, encara que aquesta societat s’encabote a premiar la uniformitat. Tots som diferents”.

Per la seua banda, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha animat els estudiants a llegir perquè “la literatura proporciona moltes sensacions i un coneixement més ampli del món que ens envolta. Ens obri els ulls i el cor”.

Amoraga ha dit que la “literatura, l’art i la cultura mai passen de moda. Sempre tenen una vigència actual i que per molts anys o segles que estiguera escrita una novel·la o un poema ens sedueix amb la mateixa intensitat que quan es va escriure”.

Enguany en l’‘Encontre d’escriptors’ es combinarà la presencialitat dels autors amb l’emissió per web. Les persones que vulguen fer arribar les seues preguntes han d’enviar els seus correus a la web bvdifusio@gva.es. Tots els encontres amb escriptors es pengen en la web i en el canal de YouTube de la Biblioteca Valenciana.

Els altres autors que hi participen, juntament amb Máximo Huerta són: Vicent Usó, Cristina Durán i Miguel Angel Giner, Alfred Sala, Nando López, Marta Meneu, Àngels Gregori, César Mallorquí, Ivan Carbonell, Vicent Borrás i Paula Bonet

L’activitat està dirigida a promoure l’animació a la lectura, sobretot entre els alumnes de Primària, Secundària i cicles formatius, Batxillerat, escoles d’adults, associacions culturals i clubs de lectura. Es realitza en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Edicions Bromera i se seleccionen els autors comprenent tots els gèneres literaris i els suggeriments que professors i centres escolars fan arribar a la Biblioteca Valenciana.–


Deixa el teu comentari