Medi Ambient ratifica l’acord amb Regs de Llevant per a saldar el deute heretat i propiciar millores hídriques al Hondo

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha subscrit hui el conveni elaborat amb la Comunitat de Regs de Llevant que estableix el pagament ajornat dels 11 milions d’euros que una sentència obliga a abonar a aquesta comunitat de regants. Es fa en compensació per la prohibició des de 1994 de la caça en el vedat del Parc Natural del Hondo i que ha derivat en un conflicte judicial des de 2013. Al mateix temps, permetrà realitzar millores hídriques en aquest espai protegit.

El acorde signat per la consellera d’Agricultura i Medi Ambien, Elena Cebrián, i el president de la Comunitat de Regants, Javier Berenguer, estableix uns pagaments ajornats i fixa els interessos en 1.926,179,15 euros, excloent-se així els posteriors a aquesta data. En concret, la quantitat d’indemnització s’abonarà en tres terminis, tres milions quan se signe el conveni, altres tres aquest mes de desembre i 3,1 milions al desembre de 2019. Així mateix, els interessos legals, una mica més de 1,9 milions, s’abonaran durant el primer trimestre de 2020.

De la mateixa manera, ambdues parts preveuen accentuar la col·laboració en la conservació i gestió del parc natural del Hondo, àrea protegida d’especial rellevància mediambiental i que alberga poblacions d’espècies considerades en perill crític d’extinció, la qual cosa representa una responsabilitat compartida.

La consellera ha destacat que “mantindre la col·laboració entre ambdues parts és primordial, no a soles per a permetre que l’execució de la sentència citada es duga a terme de la forma més adequada per a tot dos, sinó també amb la finalitat de continuar avançant en un marc coordinat de gestió del territori i els seus recursos, que permeta atendre les necessitats comunes de la zona”.

D’igual manera, la titular d’Agricultura i Medi Ambient ha mostrat la seua satisfacció per la signatura del conveni i ha destacat que “la bona relació d’enteniment i el clima de confiança que tenim actualment amb els representants d’aquesta comunitat de regants ha permés convertir un problema històric en una oportunitat, que redunda en positiu al Parc Natural del Hondo, amb mesures que afavoreixen l’entorn i que a més beneficien als llauradors de la zona”.

En aquesta línia, i fruit de les bones relacions actuals entre la Conselleria i la comunitat, a partir de la formalització d’aquest acord es podrà aprofitar aquesta indemnització en la construcció i posterior explotació d’una planta dessalobradora, per part de la Comunitat General de Regants, que permeta completar els recursos disponibles per als agricultors, fent front així al problema de proveïment que estan patint.

On context hídric especial

Precisament, Berenguer ha recalcat “el clima de bona col·laboració, que ha propiciat que arribem a aquest acord, permetent estalviar molts diners als valencians”. D’igual manera, ha subratllat que “tal com ha aprovat l’assemblea de la nostra comunitat, aquests diners aniràn íntegrament destinats a una dessalobradora, per a poder així garantir el futur de 22.000 agricultors, enfront del desafiament que suposa el canvi climàtic”.

El conveni hui signat reflecteix que ambdues parts són conscients del context hídric que afecta a l’àrea en qüestió i, en general, a la Conca del Rio Segura, a la qual està adscrita la Comunitat General de Regants, amb més de tres anys hidrològics consecutius de greu sequera.

Elena Cebrián, acompanyada pel director general de Medi natural, Toni Marzo, Javier Berenguer, i la gerent de la Comunitat de Regants, Belém Castellà, han comentat també la situació actual del transvasament Tajo-Segura, que proveeix de recursos el perímetre de reg de la Comunitat.

Deixa el teu comentari