Més de 70 representants internacionals participaran l’Assemblea General de ciutats patrimoni de la humanitat que se celebra a Algemesí del 6 al 8 de setembre

Més de 70 delegats gaudiran de l’ambient festiu d’Algemesí entre el 6 i el 8 de setembre i viuran les Festes de la Mare de Déu de la Salut amb motiu de l’Assemblea General de la ICCN 2018. Representacions de tots els racons del món convertiran la Festa d’enguany en la més internacional de la seua història. Un total de 22 delegacions a les quals se sumaran el grup coreà de la Dansa de l’Agricultura i el grup de titelles de Sri Lanka, que han sigut declarats Patrimonis Immaterials de la Humanitat per la Unesco.

Per a mostrar el patrimoni de l’amfitrió, la ciutat d’Algemesí va fer coincidir aquesta assemblea amb les Festes de la Mare de Déu de la Salut i així poder compartir-les amb tots els convidats a la trobada de la manera més real i intensa: vivint-les. Dins dels actes de la Festa, les delegacions presenciaran la processó de les Promeses i la Processoneta del Matí. A més, els grups culturals de Gangneung i Sri Lanka actuaran en la Nit del Retorn a la plaça Major.

L’Ajuntament d’Algemesí, el Patronat de la Festa i Turisme Comunitat Valenciana han presentat aquest esdeveniment al Centre de Turisme de València. Per a l’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, «es tracta d’una oportunitat immillorable per a internacionalitzar les nostres festes i mostrar al món la riquesa d’Algemesí i l’esforç col·lectiu dels seus veïns i veïnes per a mantenir intacta la tradició i el patrimoni cultural local enfront d’un món on s’imposa la globalització». El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat que Algemesí “serà la capital del món en estos dies de reflexió amb derivada cultural i turística i que alimenta la idea d’una sola humanitat, nosaltres volem treballar en este esdeveniment”.

Algemesí rebrà representants de Sicília (Itàlia), de l’Associació Letona de Governs Locals i Regionals i de Cachtice-Kopanice des d’Eslovàquia. També estaran representades les ciutats iranianes de Shiraz, Isfahan, Nishabour, Teheran i Resolen, l’Organització Israelita d’Agents Culturals de les Autoritats Locals, la ciutat de Samarcanda de l’Uzbekistan i la ciutat palestina Beit Sahour. Des del continent africà, delegacions de l’Associació per la Cultura i la Creativitat de Mauritània i el Fòrum Algerià per la Ciutadania i la Modernitat. I des de l’altra part del món, vindran autoritats en nom de l’Institut Yiswin d’Educació Multicultural de Pequín, de l’Associació d’Estudis i Promoció del Patrimoni Cultural de Hong Kong, de la Craft Revival Trust de l’Índia, de la ciutat de Galle de Sri Lanka, del Museu de la Dona de Vietnam, de la ciutat filipina d’Ifugao i de la ciutat agermanada amb Algemesí en la República de Corea, Gangneung.

Els dies 6 i 7 de setembre tindran lloc en el Teatre Municipal les sessions de treball sota el títol «Vull conéixer el teu patrimoni», on cada delegació presentarà als assistents el seu patrimoni cultural. Aquestes conferències estaran obertes al públic, és a dir, que qualsevol persona que vulga assistir com a oient podrà fer-ho arreplegant una acreditació gratuïta, ja que l’aforament és limitat. El punt de recollida serà el Museu Valencià de la Festa. També Berca Grup de Danses i Algadins Grup de Danses estaran presents i amenitzaran les jornades amb les seues actuacions. D’altra banda, hi haurà temps per a reunir als convidats amb els empresaris d’Algemesí i que els puguen ensenyar de primera mà el potencial del teixit industrial local i valencià.

Festes de la Mare de Déu de la Salut

Algemesí viu les seues Festes de la Mare de Déu de la Salut els dies 7 i 8 de setembre. Són tres processons que sumen al voltant de catorze hores de durada, en les quals es construeixen més de 500 muixerangues i ballen quasi sense pausa bastonets i pastoretes, dansadores de la Carxofa i dels Arquets, llauradors i llauradores i tornejants.

Els Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí arriben a la seua màxima expressió després d’aconseguir i consolidar el títol de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, que l’han portat a convertir-se en un emblemàtic punt de referència quan es parla de tradicions valencianes.

Tot comença el dia 7 de setembre quan a les 22.00 hores ixen els xiquets que escenifiquen els Misteris i Martiris i el mestre de la Muixeranga d’Algemesí marca els primers compassos de la coneguda melodia que acompanya la construcció de les torres humanes. La Muixeranga és el grup més representatiu, i cal destacar la gran quantitat de torres i figures simbòliques que es despleguen a Algemesí. Es calcula que en les tres processons es poden alçar més de 500 muixerangues entre els dos grups, la

Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga.

A la Muixeranga els segueixen el ball dels Bastonets, una dansa guerrera que en grups de huit participants mostren la seua destresa amb els pals i la planxa a un ritme frenètic. A continuació, els més joves lluiran les seues habilitats en els balls de Pastoretes, la Carxofa i els Arquets al ritme del tabalet i la dolçaina.

Tot seguit, les Llauradores ocupen la plaça i els carrers d’Algemesí per a ballar diferents composicions del bolero. Parelles de dones i hòmens amb la indumentària tradicional valenciana compassen amb les castanyoles les melodies dels instruments de vent.

Finalment, li arriba el torn a un dels balls més espectaculars de la processó: els Tornejants. La seua destresa amb les varetes i la mística que es desprén dels seus moviments l’han convertit en un dels balls més contemplats per tots els que s’acosten a viure en directe la Festa d’Algemesí.

A la Mare de Déu de la Salut la porten en andes els Volants. Són el seu escorta, la guàrdia de la patrona, que deixa pas al clergat, a la corporació municipal i a la banda de música Santa Cecília de la Societat Musical d’Algemesí que tanca la processó.

El temps es deté el 8 de setembre a les 10.00 hores a Algemesí quan comença la segona de les processons, la Processoneta del Matí, la més intensa i visitada. Tots els balls ixen de la capella de la Troballa per a recórrer el carrer de Berca fins a la plaça Major amb parada obligatòria en la basílica de Sant Jaume. Al voltant de 500 metres de recorregut i quasi tres hores de processó. El barroquisme de la Festa en la seua màxima expressió. Veure aquesta processó al carrer de Berca no deixa a ningú indiferent, i és imprescindible viure l’entrada de la Mare de Déu de la Salut en la basílica de Sant Jaume amb les torres humanes i les danses actuant totes alhora. La Processoneta del Matí és el barroc immaterial de la humanitat.

A partir de les 19.30 hores del mateix dia 8 de setembre comença la tercera i última de les processons. A la presència de tots els balls i torres humanes, s’hi afigen els personatges bíblics. La processó ix de la basílica de Sant Jaume i recorre el nucli antic d’Algemesí en un seguici de muixerangues i balls que finalitzarà en la plaça Major passades les dos de la matinada.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.