Més d’una centenar de persones en el Mulla’t pel Xúquer

Riu Xúquer, Assut d’Antella, 9 de juliol de 2016

Celebrem hui, per dotzena vegada, el “Dia Europeu del Bany en els Rius”. Aquest dia milers de ciutadans i ciutadanes europeus reivindiquem una millora de la qualitat de les aigües dels nostres rius, en l’acte que es coneix com el “Big Jump”, el gran salt. Xúquer Viu, junt a la Ribera en Bici i l’Ajuntament d’Antella, celebra per dotzé any consecutiu aquest “Mulla’t pel Xúquer” per recordar que és un riu sobreexplotat, amb uns deficients cabals ecològics i que rep una càrrega d’aigües residuals urbanes que haurien de ser millor depurades per a que arriben fins a la mar en molt millors condicions.

Volem reconciliar la gent amb els seus rius i recuperar-los. Volem banyar-nos en els nostres rius, però hem de recordar a la gent que s’ha de fer en els llocs adequats i amb les degudes precaucions per a no lamentar desgràcies com l’ocorreguda recentment.

Gràcies per haver vingut.

Des de que fa un any ens trobàrem ací, no ens hem vist tant com ocorria els anys anteriors, és un senyal que travessem una etapa menys conflictiva, on la Generalitat ja no és una aliada del lobby d’Alacant i sí que té una millor sensibilitat cap al medi ambient.
Però hui no podem deixar de parlar de la catàstrofe ecològica que hem viscut recentment a la comarca pels incendis forestals. Encara no fa un mes es va cremar la muntanya que tinguem enfront, en el foc que s’inicià a Bolbait, i també patírem l’incendi de Carcaixent. Entre els dos cremaren vora 5000 ha, provocant una gran pèrdua de biodiversitat i augmentant el perill d’erosió i desertització de la zona. Es per això que demanem a la Generalitat que es faça un pla seriós de prevenció d’incendis forestals i que s’aplique sense dilació.

Aquest any hidrològic està sent un dels més secs que es recorden a les nostres terres, de fet no ha plogut ni la meitat de la mitjana històrica i les perspectives per als anys que venen no són millors, perquè el calfament global està portant temperatures més altes i disminució de pluges. No obstant això tinguem un PHX que no ens agrada perquè, entre altres coses, repartix sobre el paper més aigua de la que hi ha i això serà una font de conflictes i de mal funcionament dels ecosistemes, que són la part més dèbil de tot l’engranatge associat al Xúquer. Per això seguirem insistint davant els organismes oficials per a que facen una revisió del Pla més ajustada a la realitat.

Però no tot són males notícies, Xúquer Viu va rebre fa unes setmanes el premi Ríos Vivos atorgat per l’Associació AEMS-Ríos con Vida per la defensa del Xúquer.

Amb el vostre suport i el de moltes persones i organitzacions de la Ribera i de tot el País Valencià, estem aconseguit que la lluita per una Nova Cultura de l’Aigua, per la recuperació dels nostres rius, de l’Albufera, dels nostres paisatges d’aigua no s’oblide.

PER LA RECUPERACIÓ INTEGRAL DELS NOSTRES RIUS, AQÜÍFERS I ZONES HUMIDES!!
PER UN XÚQUER VIU!!
PER UNA NOVA CULTURA DE L’AIGUA!!
VISCA EL XÚQUER VIU!!

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.