Miguel López convida a la reflexió per una escola inclusiva en les XII Jornades Socioeducatives de Sueca

El catedràtic de Didàctica i Organització Escolar per la Universitat de Màlaga analitza la situació político-educativa del país per tal d’identificar les necessitats per a la creació d’una escola inclusiva real

Sueca va acollir el passat dijous, 21 de febrer, la primera activitat programada en el marc de les XII Jornades Socioeducatives, un esdeveniment que ha assolit un gran prestigi com a referent en l’àmbit de la intervenció socioeducativa en tot el territori. La proposta d’enguany, organitzada des del consistori suecà a través de la Regidoria d’Educació i coordinada pel Gabinet Piscopedagògic Municipal, ha registrat novament ple absolut en l’aforament del Centre Municipal Bernat i Baldoví amb capacitat per a més de 400 assistents. Amb el lema «Educació Inclusiva», la primera de les jornades d’esta edició va centrar-se en el debat i la reflexió al voltant de la xerrada ¿Educación inclusiva o equidad educativa? Una perspectiva de justicia social.

«He vingut a parlar de la necessitat de construir un altre món. Una altra societat més culta, més solidària, més cooperativa, més humana, més democràtica…» va avançar Miguel López Melero, el ponent convidat en esta primera jornada. El catedràtic de Didàctica i Organització Escolar per la Universitat de Màlaga va fer una anàlisi de la situació político-educativa del país i va tractar de identificar quines són les principals barreres que impedeixen la creació d’una escola que no excloga a ningú, «ni pel hàndicap, ni per la religió, ni pel pensament, ni per la procedència…», per tal d’aportar proposta una proposta de millora.

La inauguració de les jornades va estar a càrrec de l’alcaldessa, Raquel Tamarit, i el director general de Política Educativa de la Generalitat Valenciana, Jaume Fullana.

«Sempre he cregut des de la meua vessant professional, també des de la meua experiència com a mare, que per a estimar-te una cosa l’has de conéixer i trobe que amb estes jornades des de Sueca contribuïm a la visibilització d’una realitat en la nostra societat, una realitat que és símptoma de salut d’un poble que s’estima com a tal» va manifestar Tamarit, tot mostrant-se molt orgullosa pel ressò i la resposta que té any rere any la iniciativa entre la comunitat educativa de la ciutat.

En la seua intervenció, Fullana va referir-se a la importància de la celebració continuada d’este tipus d’iniciatives: «un dels pulmons del sistema educatiu valencià ha de ser la formació del professorat. Obrir estos espais de debat entorn a temes tan importants com la inclusió pensem que ha de ser la solució»

Vicent Baldoví, regidor d’Educació, va presentar i acompanyar el ponent durant la seua intervenció. López dirigeix des de 1990 Proyecto Roma, una institució referent en el món de la pedagogia contemporània que té com a objectiu demostrar que la intel·ligència pot ser construïda i desenvolupada a partir de les diferències i per mitjà d’una educació i un entorn adients. Ha rebut diversos premis a la seua aportació com a docent i investigador com el rebut en 2005: I Premi Internacional en Recerca sobre Discapacitat Intel·lectual. Fundació Caixa Navarresa, Pamplona, o el rebut pel Ministeri d’Educació del Perú, en reconeixement a la seua contribució i compromís a la construcció d’una escola per a tots i per a totes que valore les diferències. En l’actualitat és director del Grup Consolidat de Recerca HUM-246: Cultura de la Diversitat i Escola de la Junta d’Andalusia (P.A.I.) i director del Projecte Roma.

Carles Vendrell, del Gabinet Psicopedagògic municipal, va explicar per què ha estat la inclusió el tema triat per a esta dotzena edició. «L’hem triat per la situació actual que es viu als nostres centres educatius, però particularment també perquè este estiu es va aprovar el decret pel qual es desenvolupen els principis d’equitat i inclusió en el sistema educatiu valencià, que estava pendent des de fa molts de temps» va explicar i va continuar «els centres treballen intentant adaptar les seues metodologies i projectes educatius a esta nova normativa, que ja ha quedat una mica desfasada respecte a la realitat social, i per eixe motiu hem pensat en portar a Miguel López Melero, una de les primeres persones estudioses que vaig conéixer de l’escola inclusiva».

Des de finals dels anys 80, l’Ajuntament de Sueca ha organitzat nombroses activitats de formació del professorat en totes les seues modalitats i és en 2004 quan va nàixer esta iniciativa en un format més estable de jornades en què es prioritzen les qüestions de tipus socioeducatiu.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.