Mobilitat Sostenible atén les peticions de les AMPA que sol·liciten entorns segurs i lliures de cotxes en els centres escolars

Els CEIP Jaime Balmes (Russafa) i 8 de Març (Tres Forques) són dos dels quatre primers centres escolars en els quals actuarà la Regidoria a petició de les AMPA i les direccions dels centres

Coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM 2020), el servici de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València ha iniciat esta setmana l’adequació de l’entorn dels col·legis Jaime Balmes en Russafa i 8 de Març en Tres Forques, atesa la petició dels respectius centres i els seus AMPA de disposar d’un espai més ampli i lliure de vehicles per a facilitar l’accés de l’alumnat caminant a l’entorn escolar.

Estos són els dos primers centres dels quatre que en les pròximes setmanes ja gaudiran d’actuacions similars, realitzades en centres el compromís dels quals, tant de la direcció, com de l’AMPA d’estos, és la d’apostar per la mobilitat sostenible com la manera en la qual l’alumnat ha d’acostar-se a l’entorn escolar. 

Les actuacions en tots dos casos consistixen en el perimetrat d’un entorn de calçada, abans emprat per a l’estacionament de vehicles, i ara recuperat i habilitat per a l’ús de centenars d’alumnes i els seus acompanyants en l’accés i eixida dels centres, i per a tota la ciutadania la resta del dia. En el cas del CEIP Jaime Balmes l’espai guanyat és de 125 m², que el servici de Mobilitat Sostenible ha decorat a més amb jocs infantils i acompanyat de bancs; mentre que en el 8 de Març l’espai recuperat és de 150 m², que l’alumnat del centre decorarà al llarg d’esta  SEM 2020. En tots dos casos, dins del mobiliari emprat per a marcar el perímetre s’han afegit jardineres, la vegetació de les quals ha sigut aportada per la Regidoria de Parcs i Jardins, del manteniment dels quals s’encarregaran tots dos centres escolars.

“Per a la Regidoria de Mobilitat Sostenible és un plaer atendre estes peticions que ens arriben dels centres escolars i de les seues AMPA, i que evidencien un clar canvi de tendència entre el caduc model en el qual calia portar a l’alumnat amb cotxe i la consciència de les noves generacions que l’educació passa també per acudir al col·legi sense estrés, ni perill i gaudint d’un entorn lliure de fums en el qual mares, pares i alumnat puguen socialitzar”, ha apuntat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

En este sentit, el regidor ha indicat que, igual que ja en la passada legislatura es va actuar millorant l’entorn de centres escolars com el Cervantes en el barri del Botànic, o implementant més d’una trentena de rutes escolars per a acudir a 13 centres educatius de la ciutat, l’acció de la Regidoria i el servici de Mobilitat Sostenible no es limitarà a estes quatre actuacions, sinó que s’estudiaran i anar implementant gradualment totes les peticions que arriben.

“No tots els centres demanen ampliar l’espai en vorera”, explica el regidor; “hem rebut sol·licituds de centres escolars que, per exemple, en emplaçar-se en carrers no principals i amb un únic carril, demanen la conversió en zona de vianants temporal durant l’entrada i eixida de l’alumnat als carrers en què s’emplacen els seus centres, i estem estudiant els casos per a anar atenent-los en la mesura que siga possible”, ha afegit, al mateix temps que recordava que tota esta ruptura amb el vell model està sent impulsada enguany també des de la comunitat educativa baix el lema ‘(Re)volta al col·le’.

Per part seua, el vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat la col·laboració de la Regidoria de Renaturalització de la Ciutat i Jardineria Sostenible amb la de Mobilitat Sostenible “per a millorar les entrades i entorns dels centres escolars”. En este sentit, ha explicat que l’Organisme Autònom Municipal Parcs i Jardins ha aportat les plantes per a 10 jardineres “per a crear zones segures a l’entrada dels col·legis”. Es tracta de ficus benjamina i altres espècies. “Este és un projecte molt interessant de col·laboració amb la comunitat educativa, sobretot amb xiquets i xiquetes, als qui els donarem les instruccions necessàries perquè elles i ells mateixos puguen cuidar estes plantes, perquè siguen conscients de la cura de la naturalesa i que siga part del seu projecte educatiu la cura de l’entorn i de les plantes de la ciutat”, ha explicat Campillo. “No sols és un projecte de pacificació i renaturalització de les entrades dels col·legis, amb la millora que suposa del paisatge urbà d’esta zona de la via pública, sinó que a més formarà part del projecte educatiu del centre la cura d’estes plantes perquè els més xicotets i xicotetes sàpien de la importància de respectar el medi ambient, la ciutat, els nostres arbres i les nostres plantes”, ha insistit.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.