Oltra: ‘En 2021 destinarem 8,6 milions d’euros a enfortir la xarxa d’atenció a la joventut, que permetrà contractar 303 professionals’

 
La vicepresidenta anuncia la posada en marxa al gener de 2021 del projecte ‘Agenda Jove’ per a “donar visiblidad a la realitat de la joventut”


Destaca l’esforç realitzat al llarg de la pandèmia pels i les professionals de la joventut

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que els Pressupostos del seu departament per a 2021 contemplen el compromís de “continuar enfortint la xarxa jove amb una dotació de 8,6 milions d’euros que permetrà la contractació de 303 professionals de joventut al llarg de tot el territori”.

“Entre ells, -ha afegit- com a novetat i fruit de l’aprenentatge per la pandèmia, es troben nou professionals de la psicologia per a coordinar programes i intervencions sobre la salut emocional de la joventut valenciana.”

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la inauguració de la trobada de professionals de la joventut #Infòrum, organitzat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), organisme dependent de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i que aquesta edició se celebra de manera telemàtica a causa de la pandèmia per la COVID-19.

“L’any 2020 -ha assenyalat Oltra-, ha fet trontollar les poques certeses que ens quedaven i ha colpejat durament a les persones joves, com recull l’estudi sobre l’impacte de la COVID-19 i la nova normalitat en la joventut valenciana”.

A això se suma la “precarietat i desigualtat” sobre la qual els i les joves “estaven ja construint els seus projectes vitals abans de la pandèmia” i que porten al fet que, hui dia, “ser jove és sinònim de vulnerabilitat, risc i exclusió social”.

En aquest context, la vicepresidenta ha agraït als i les professionals de joventut “l’esforç i la gran faena realitzada al llarg de la pandèmia. Una situació traumàtica i d’estrés que ha necessitat d’agilitat emocional, empatia i resiliència” i els ha animat a continuar “implicant-se col·lectivament per a donar una resposta a l’altura a la gent jove i les generacions futures”.

Oltra ha destacat que, durant el confinament, “van augmentar un 29,5% les consultes, contactes o connexions amb els departaments i servei de joventut, especialment, entre la gent de 18 i 23 anys fins al 39,3%, un increment important que demostra que els serveis de joventut poden ser una oportunitat per a molta gent jove, un espai de socialització, una garantia i acompanyament que aporte unes poques certeses en temps convulsos”.

“Per això, -ha afegit- és clau que els departaments de joventut, que les entitats i la Generalitat, complint els protocols coordinats amb les autoritats sanitàries, continuem oferint serveis i programes, realitzant activitats i generant espais de confiança”.

“La tasca professional d’escolta activa i acompanyament en l’adolescència i la joventut és més essencial que mai. A més, hem de millorar la coordinació amb els serveis socials municipals i la resta de departaments per a desenvolupar les polítiques integrals recollides en l’Estratègia Valenciana de Joventut”, ha afirmat.

Projecte ‘Agenda Jove’

D’altra banda, la vicepresidenta ha informat que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives posarà en marxa al gener de 2021 el projecte “Agenda Jove”, l’objectiu de la qual és “visibilitzar la realitat en la qual es troba actualment la joventut” per a poder “aplicar de manera transversal i explícita política integrals de joventut”.

Oltra ha fet un repàs a la situació de la joventut en l’actualitat, en la qual ha referit a les desigualtats socioeconòmiques, a les quals se suma noves maneres de relacionar-se, menys certeses i un context que porta a la gent jove a l’individualisme.

Així mateix, ha recordat les dades de la taxa Arope, que reflecteix que “en l’última dècada (2009-2019) la taxa en la població jove (16 a 29 anys) ha empitjorat un 8,1% convertint-se així en el col·lectiu amb major exclusió d’entre els diferents rangs d’edat”.

Enquesta sobre efectes de la COVID-19 en la joventut

En aquest context previ, l’enquesta sobre els efectes de la COVID-19 en la joventut valenciana indica que més de la meitat (5,6%) va sentir ansietat durant el confinament i un 25,8% encara l’arrossega durant l’anomenada “nova normalitat”. A més, un 68,2% sentia tristesa durant el confinament i en l’actualitat encara un 34,3% se sent trist.

L’enquesta també destaca que el 83,5% de joves disposa d’una habitació o espai per a poder fer les tasques acadèmiques o laborals còmodament, però un 33,2% conviu amb la por de perdre l’habitatge a causa de les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia, un percentatge que creix fins al 39,5% en el cas de les persones joves d’origen estranger.

D’altra banda, un 12,2% de la poca gent que havia aconseguit emancipar-se (tenint en compte que el 73% de la població jove no està emancipada) ha hagut de tornar-se a viure amb els pares i mares, i l’atur juvenil ha tornat al 40%.

En l’àmbit relacional, el 67,5% creu que les relacions amb el grup d’amigues i amics s’ha mantingut igual durant el confinament, un 19,7% considera que el confinament les ha millorades i només el 10,5% creu que ha empitjorat. La comunicació amb freqüència diària o quasi diària amb familiars de primer grau, parelles i amistats en el 86% dels casos.

El 72,5% ha ajudat a persones de la seua família durant el confinament, un 23,7% persones del seu edifici o barri i un 15,5% s’ha implicat en el teixit associatiu durant aquest període.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.