Persones expertes advoquen per la vacuna per a previndre la infecció del virus del papil·loma humà i insisteixen en desestigmatitzar-lo

 En la Comunitat Valenciana, la cobertura de vacunació enfront del virus del papil·loma en xiquetes de 12 anys se situa en el 88%


El 80% de persones sexualment actives té contacte amb aquest virus al llarg de la seua vida

El virus del papil·loma humà (VPH) és molt habitual, el 80% de les persones té contacte amb ell al llarg de la seua vida i la majoria desconeix que és portadora. Per això, cada 4 de març, Dia Internacional de la Conscienciació sobre el VPH, les persones expertes s’afanyen per desestigmatizar el virus, que “ni és una malaltia vergonyant ni de persones promíscues”, i insisteixen en l’eficàcia i seguretat de la vacuna per a previndre la infecció.

En la Comunitat Valenciana, la vacuna enfront del papil·loma s’inclou en el calendari de vacunació infantil en xiquetes de 12 anys, i la pauta de vacunació és de dues dosis. Durant l’any 2020, es van declarar 65.243 dosi de vacunes enfront del papilomavirus. En aquest sentit, les cobertures de vacunació en xiquetes nascudes en 2005 per a la primera dosi van ser del 88,45% i per a les nascudes en 2006 del 87,73%.

La principal via de transmissió del virus del papil·loma humà és sexual i, una vegada que es contrau, pot romandre “adormit” durant molts anys sense causar cap símptoma, segons explica el Cap de Servei de Ginecologia de l’hospital Francesc de Borja de Gandia, J. Vicent Carmona Moral.

A més, no és necessari tindre relacions amb penetració per a contraure-ho, el sexe oral també és via de contagi. Per a desemmascarar-ho, en el cas de les dones, se sol recórrer a la citologia o a una prova de detecció específica en el coll uterí. En canvi, de moment, no hi ha cap mètode diagnòstic efectiu per als homes.

El sistema immunitari de la pròpia persona sol eliminar el virus del papil·loma de manera natural (això ocorre en la majoria dels casos), però hi ha una part de la població (un percentatge estimat del 20%) que tindrà el virus latent i, si no adopta les mesures adequades, ho propagarà.

Relació entre el virus i el càncer cervical

La millor manera de previndre el contagi del virus del papil·loma és la vacuna, inclosa en el calendari de 11-12 anys, però que es pot administrar a qualsevol edat i a tots els gèneres, independentment que es tinguen o no relacions sexuals o que s’haja contret ja, o no, el virus. Altres mesures preventives són l’ús del preservatiu i tindre parella sexual fixa.

Previndre la infecció pel virus del papil·loma humà és de summa importància perquè el càncer de coll d’úter es produeix sempre per aquest virus però, com aclareix Carmona Moral, no totes les dones que tenen el virus del papil·loma humà acabaran desenvolupant aquest tipus de càncer. Altres factors negatius són el tabaquisme, patir altres infeccions de transmissió sexual, la propensió genètica o tindre diverses parelles sexuals.

A més, fins hui, no existeix cap tractament efectiu per a eliminar el virus del papil·loma humà, encara que sí que hi ha fàrmacs per a les seues conseqüències (berrugues, condilomes, lesions cervicals…).

65.243 dosi de vacunes en 2020

La vacunació enfront del papil·loma està indicada en la Comunitat Valenciana per a totes les xiquetes de 12 anys i per als homes que tenen sexe amb altres homes fins als 26 anys i dones en tractament escisional.

Així mateix, de les 65.243 dosis de vacunes declarades l’any passat en la Comunitat Valenciana, 57.087 dosi van ser en dones i 8.156 en homes. En concret, el 12,5% de les vacunes del papil·loma es van administrar en homes.

Per províncies, 7.283 vacunes es van declarar a Castelló, 23.072 a Alacant i 34.888 a València.

Finalment, en el que va de 2021 s’han posat ja 12.661 vacunes enfront del papilomavirus, de les quals 4.513 van ser a Alacant, 1.526 a Castelló i 6.622 a València.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.