Preocupació entre els llauradors i ramaders valencians per l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea

Els nostres enviaments agroalimentaris van aconseguir una facturació econòmica de 392 milions d’euros en 2015

Ramón Mampel, secretari general de LA UNIÓ, assenyala que “qualsevol circumstància de les relacions polítiques de la UE ens afecta al sector agroalimentari, com ja ha passat amb el veto rus”

24 de juny de 2016.- LA UNIÓ de Llauradors indica que la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea, després de guanyar en el referèndum el Brexit, afectarà sens dubte al sector agroalimentari de la Comunitat Valenciana encara que és prompte per a aventurar en quina mesura.

LA UNIÓ assenyala que qualsevol problema en les relacions polítiques de la Unió Europea amb altres països sempre ha tingut repercussions negatives per a l’agricultura valenciana i exemples hi ha abundants, encara que es podrien destacar les concessions en matèria comercial al Magrib per a pacificar el terrorisme en aquells països o el veto rus pel conflicte d’Ucraïna que continuem patint.

No obstant això caldrà veure com es desenvolupen els esdeveniments, doncs tal vegada el mercat no es perda perquè els britànics continuaran consumint els nostres productes però sí descendirà el valor de les nostres exportacions com a conseqüència d’una possible devaluació de la lliura esterlina.

Ens preocupa en aquest sentit que aquest descens repercutisca posteriorment en el preu a percebre per part del llaurador o el ramader valencià, la baula més feble de la cadena comercial..

En relació a les majors traves comercials sobre la relació actual que s’auguren, és imaginable i lògic que se signe un tractat comercial entre el Regne Unit i la UE i que s’evite el tema dels aranzels.

Regne Unit és un important soci de la Comunitat Valenciana en matèria d’exportacions agroalimentàries. Segons dades de 2015 la xifra de facturació agroalimentària de la CV cap al Regne Unit és de 392 milions d’euros, sobre un global de 3.000 milions d’euros que representen el conjunt de de les exportacions valencianes cap a allí.

Aquests 392 milions són un 5% del total exportador agroalimentari del nostre territori i van tenir un creixement d’un 16% en 2015 respecte a 2014. Quasi la meitat d’aqueixa xifra, 156 milions d’euros, corresponen a les exportacions de cítrics.

Deixa el teu comentari