Els preus de l’ametla es desplomen per pràctiques purament especulatives i se situen a l’altura de fa sis anys

LA UNIÓ de Llauradors denuncia que els preus de l’ametla han tornat a caure als límits insostenibles de fa sis anys, la qual cosa ha provocat un fort descoratjament entre els productors que ho atribueixen a moviments especulatius.

Des que en 2015 els preus mitjans de l’ametla se situaren en el seu nivell més alt amb 8,67 €/kg gra no han parat de baixar fins a situar-se en els valors d’abans de l’inici del boom de l’ametler. En 2013, propiciat per un increment de preu, comença el que es va anomenar com la “febre de l’or de l’ametler” que va portar a molts llauradors a apostar per aquest cultiu amb l’esperança d’augmentar les seues minses rendes. La realitat és que, just quan comencen a entrar les explotacions en plena producció, les cotitzacions que perceben han caigut fins a valors inassumibles, la qual cosa està provocant un fort descoratjament entre ells que veuen com estes pràctiques han tirat per terra les esperances que molts havien dipositat en el cultiu.

Es tira la culpa de la baixada de preus a l’ametla americana i a l’arribada dels contenidors de la nova campanya, quan tothom sap que aquesta es compra amb tres mesos d’antelació. Per tant, molt lluny de la realitat, LA UNIÓ diu que “és el pretext que es repeteix any rere any per a baixar els preus”. La demanda espanyola d’ametla continua sent superior a la seua producció, per la qual cosa cal importar-la d’altres parts del món, especialment de Califòrnia, però malgrat ser deficitaris els preus descendeixen.

En la primera part de la campanya el preu mitjà de l’ametla comuna -que representa més del 75% de la collita espanyola- és de 4,70 €/kg gra, un 12% menys que el mateix període de la passada campanya. És per exemple un 11% inferior al de la italiana, que amb moltíssima menys producció i de menor qualitat, no es troba tan sotmesa als moviments especulatius.

El comportament de les cotitzacions en les diferents CCAA és a més diferent. El preu en la Llotja de Reus, que serveix de referència per a tot l’Estat, s’ha situat en la setmana 39 en 4,10 €/kg, 30 cèntims menys que la setmana anterior i quasi un 10% inferior al preu mitjà de les diferents llotges espanyoles i a més amb pressions a la baixa.
En aquest sentit, LA UNIÓ sol·licita l’engegada dels mecanismes legals establerts en la Llei de Competència per a auditar la fixació de preus en les diferents llotges, especialment la de Reus que és referència, i que caiga tot el pes de la llei sobre els que presumptament estiguen incomplint la llei.

Després de Catalunya, els preus més baixos es marquen a la Comunitat Valenciana amb un preu mitjà de 4,56 €/kg, un 3% més baixos que la passada que ja havien baixat un 43% respecte a l’anterior. Els preus més alts els marca la Llotja d’Albacete amb un valor de 4,80 €/kg, un 20% inferior al de la campanya 2017, però un 30% per damunt de la mitjana espanyola.
Independentment de les diferències entre comunitats autònomes, la veritat és que aquests preus tan baixos no tenen cap sentit, ja que en les primeres entrades d’ametles se situen entre un 10 i un 20%, segons zones, per sota de la passada.

LA UNIÓ es pregunta com és possible que en només cinc campanyes s’haja enfonsat a un cultiu que reunia totes les condicions al seu favor per a obtenir rendes dignes per als productors, especialment en unes zones d’interior tan castigades.

Deixa el teu comentari