Processó cívica i lectura pública de la crònica de Jaume I en el 9 d’octubre d’Almussafes

Cartell9octubreAlmussafes, 6 d’octubre de 2015.A lmussafes aposta per la tradició, la història i la gastronomia en la commemoració del 2015

Les regidories de Cultura i Festes del consistori d’Almussafes han organitzat un extens calendari d’actes commemoratius en el marc de la celebració del 9 d’octubre, que s’iniciaran dijous que ve dia 8 i es clausuraran el diumenge dia 11. Les visites guiades a la Torre Razef, l’inici del cicle de xarrades centrades en la història de la vila i el sopar Estellés són iniciatives organitzades entorn de la jornada de celebració del dia nacional dels valencians. Precisament, durant el matí de divendres que ve dia 9, una gimcana de tallers centrats en la figura de Jaume I iniciarà l’agenda d’actes, que inclourà així mateix una lectura pública de la Crònica del rei, una processó cívica, a la que seguirà una degustació de dolços i beguda valenciana, per a concloure amb una actuació musical i la tradicional mascletá de fi de festa.

L’agenda d’actes commemoratius de la Festivitat del 9 d’Octubre s’inaugura dijous que ve dia 8 amb la xarrada sobre la història de l’educació d’Almussafes, que impartirà el cronista oficial, Cecilio Alcaraz per a tots aquells veïns interessats en esta qüestió. “Més de cent anys d’escola a Almussafes, mestres i alumne”s, és el títol de la ponència que l’investigador local oferirà, a partir de les 19 hores, en la sala de conferències del Centre Cultural. Esta xarrada serà la primera d’un cicle obert que el coordinador planteja com una font de coneixement i descobriment de la geografia i història de la localitat, en la que les anècdotes i la participació dels assistents estiguen assegurades.

A més, entre el 9 i l’11, els veïns i els visitants que així ho desitgen poden sumar-se a l’opció turística de visitar la torre àrab Razef, el monument històric més antic i emblemàtic de la població. L’Ajuntament oferix visites guiades gratuïtes en un ampli palmito d’horaris durant les tres jornades.

Davall el lema “Benvinguts a … al-mansaf, descobreix la Torre Racef”, l’edifici donarà la benvinguda a tots aquells viatgers que es desplacen fins a la població per a disfrutar d’una visita guiada per les diferents plantes de la torre en què descobriran la seua història i tots els esdeveniments que ha viscut al llarg dels segles. El seu naixement davall el regne ndalusí, la conquista cristiana i els canvis socials, els usos a què s’ha destinat el monument, així com els paisatges que s’albiren des de les seues finestres i des de la seua cima, són els atractius que podran disfrutar gratuïtament aquells que concerten la corresponent inscripció prèvia en el Centre Cultural, o bé s’apunten directament als peus del monument durant els dies establits per a les visites.

Almussafes recupera la processó cívica en el 9 d’octubre

Després de diversos anys de sequera, el nou executiu ha decidit incloure de nou la processó cívica en el calendari d’actes commemoratius. Autoritats locals, representants d’associacions i veïns en general desfilaran, a partir de les 12.30 hores, des del carrer Jaume I, passant pel carrer Major fins a arribar a la Casa Consistorial, acompanyats per la Banda de la Societat Musical Lira Almussafense i la Colla d’Al-mansáf de Tabal i Dolçaina.

El passacarrer s’iniciarà res més concloure la lectura pública de la crònica de Jaume I, el llibre que narra, de forma autobiogràfica, tant la vida com les gestes del rei des de l’any del seu naixement i fins al mateix moment de la seua mort, l’any 1276. A les 11.30 hores donarà començament la lectura pública, que se celebrarà en el carrer que porta el seu nom, just enfront del parc de la Constitució, i en la que participaran autoritats locals i membres de les distintes entitats.

El calendari festiu d’enguany que, segons la regidora de Cultura, Teresa Iborra, “no s’haguera pogut celebrar sense la col·laboració activa de les associacions locals, a les quals els agraim enormement la seua implicació”, té altres al·licients que recreen la tradició. Es tracta de la degustació de dolços i de beguda valenciana, que organitza el Club Gastronòmic El Putxeret i que s’oferirà a les 13 hores en el parc Central. Pocs minuts després, l’Àgora serà l’escenari triat per a l’espectacle de música popular i danses que oferiran Dansaires del Tramusser i el cor del Cercle d’Arts Leopoldo Magenti. L’ajuntament posarà la guinda al fi de festa amb la mascletà, que es dispararà a les 14 hores en l’esplanada del Centre Cultural..

Celebració del I Sopar Estellés

S’espera que entorn d’un centenar de persones es donen cita en l’esplanada del Centre Cultural, a partir de les 21.30 hores de dissabte que ve dia 10, per a participar en la primera edició del Sopar Estellés, una iniciativa organitzada pel Grup Poètic Argila de l’Aire, en col·laboració amb el propi ajuntament. Sopar de baix braç i Jam Poètica oberta per a tots els assistents, que disfrutaran així mateix de l’actuació dels cantautors Iván Brull, Tomás de los Santos i Joan Carles Orts.

“Hem apostat per oferir a la ciutadania una agenda d’actes, amb la que recuperem el sentir popular davant d’una festivitat de gran abast social que ens identifica com a poble i en la que pretenem participen tots els veïns d’Almussafes”, conclou l’edil.

 

Deixa el teu comentari