Sanitat llança ‘MedicamenTIC’, un portal d’informació sobre medicaments dirigit a la ciutadania

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha llançat ‘MedicamenTIC’, un nou portal dirigit a la ciutadania amb informació veraç i objectiva sobre medicaments.

Es tracta d’una eina 2.0 amb la qual es pretén fer accessible a la ciutadania la informació relativa als fàrmacs, perquè obtinga d’ells el màxim benefici. Els altres dos objectius principals del nou portal són evitar una utilització inadequada dels medicaments i corresponsabilizar al pacient en l’ús racional del medicament.

“Volem aconseguir ser referents en matèria d’informació sobre medicaments per a la ciutadania, i que aquesta obtinga informació objectiva, veraç, independent i de qualitat, empoderando al pacient perquè faça un ús correcte i racional del medicament”, ha explicat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Aquest nou portal naix amb la finalitat de transmetre a la ciutadania informació rigorosament científica i actualitzada, en contraposició a la informació que circula en alguns enllaços d’Internet, que no s’ajusta a la realitat, o que conté missatges poc clars, confusos i, fins i tot, falsos. “Cada dia existeixen més pàgines web amb vendes de medicaments, publicitat enganyosa i promoció de pseudoterapias que poden confondre als usuaris d’Internet”, ha afegit Barceló.

El disseny d’aquest portal s’ha dut a terme des de la Direcció general de Farmàcia i Productes Sanitaris, prenent com a punt de partida els criteris habituals de consulta sobre medicaments per part de la ciutadania: la seua eficàcia, nomenclatura, presentació, procediment de prescripció i dispensació, recomanacions d’administració, condicions d’ús, efectes secundaris, etc.

Punxant en l’enllaç consultar ací, l’usuari trobarà diverses seccions i continguts amb el format pregunta-resposta. En l’apartat d’informació general s’explica què és un medicament, un principi actiu i un excipient; els riscos i els beneficis dels medicaments; els requisits que ha de complir un fàrmac per a estar disponible; què signifiquen les sigles i símbols que es troben en els envasos del medicament o si està finançat pel SNS, entre altres qüestions.

Aquest apartat inclou també informació sobre la venda de fàrmacs en internet, què fer amb els medicaments sobrants o caducats, les reaccions adverses o com i on fer donacions de medicaments.

El portal conté informació més específica sobre medicaments genèrics, biològics, biosimilares, orfes o estrangers, i explica com utilitzar els antibiòtics, quins són els criteris de vacunació així com el calendari vacunal i la importància de les vacunes per grups d’edat.

MedicamenTIC ofereix a més una pestanya amb recomanacions d’utilització de medicaments -com usar un inhalador, com es posa correctament un col·liri, una pomada oftàlmica o un supositori-, i un altre apartat dedicat a la seguretat dels medicaments en el qual es parla de riscos associats al seu consum, interaccions i problemes de salut addicionals.

Integrants del grup editorial del portal

Per a l’elaboració de tots els continguts del portal, la Direcció general de Farmàcia i Productes Sanitaris ha comptat amb farmacèutics experts en Informació de Medicaments de diferents àmbits assistencials, amb facultatius d’Atenció Primària i Salut Pública, així com representants de la ciutadania, incloent associacions d’interès que engloben a la major part de la població.

Deixa el teu comentari