Sueca honra la memòria de la “Quinta del Biberó”

L’Ajuntament ha organitzat un acte este divendres en commemoració de la generació d’adolescents suecans que foren reclutats per combatre en la Guerra Civil

Sueca, 25/04/2018.El pròxim divendres, 27 d’abril, l’Ajuntament de Sueca celebrarà un acte per la recuperació d’un episodi de la memòria històrica de la ciutat. El proper dissabte, 28 d’abril, es compliran 80 anys des que els joves suecans de la nomenada “Quinta del Biberó” van anar al front. Es nomenen popularment els biberons a tots aquells nascuts el 1920 que foren reclutats a la força, amb només 17 anys, i sense instrucció militar. Foren 188 joves suecans. Molts no van tornar mai.

A partir del 1988, data del 50é aniversari del reclutament de la quinta, i fins l’any 2003, els biberons supervivents vénen reunint-se cada any amb l’objectiu de convertir-se en memòria pública per la pau.

“Els biberons són símbol d’humanitat, fraternitat i solidaritat. El seu testimoni i l’activitat de l’agrupació ha fet prevaldre per damunt de tot la unió i la pau, la llibertat i la convivència sense violència i volem que este missatge perdure en el temps, de manera permanent, a Sueca i que mai caiga en l’oblit.” ha manifestat l’alcaldessa de la ciutat, Raquel Tamarit, qui estarà divendres presidint l’homenatge.

Guillem Cortés, suecà afincat a Mallorca, i autor del llibre “Un estiu devastador” que versa sobre la vivència del conflicte bèl·lic a Sueca, és un dels principals promotors de l’homenatge. Cortés ha valorat molt positivament la iniciativa del consistori. “L’acte que es realitzarà divendres a Sueca és un dels pocs homenatges públics que s’han organitzat des d’una institució en reconeixement i memòria d’un col·lectiu que l’única guerra que va voler fou la lluita per la pau” ha manifestat l’autor.

L’acte començarà a les 18:00 hores, a la placeta del Convent, on s’ha convocat un senzill esdeveniment en record de la quinta i es descobrirà una placa commemorativa en reconeixement d’esta generació que es va veure involucrada en la guerra quan encara eren adolescents.

A l’acte s’ha confirmat l’assistència de Ramón Cuenca, un dels integrants de la “Quinta del Biberó”; la vídua de Romaldo Ribera, altre dels companys de l’agrupació, i també dels familiars d’Andrés Sánchez el Dàtil, un altre dels biberons de Sueca ja desaparegut, qui va estar un dels principals promotors dels inicis d’estes trobades a la ciutat.

Tot seguit, l’activitat continuarà a l’Espai Joan Fuster. Per a eixa mateixa vesprada, a les 19:00 hores, s’ha programat una taula redona sobre “La Quinta del Biberó i la Guerra Civil a Sueca”. Correrà a càrrec de Guillem Cortés; Enric Alforja, tècnic municipal que abordarà la gestió documental sobre la Guerra Civil i la historiadora Aida Ferri, que parlarà sobre els fets relacionats amb la pèrdua del patrimoni durant el període.

Este dijous, 26 d’abril, l’IES Joan Fuster de Sueca acollirà uns col·loquis amb els alumnes emmarcats també en este homenatge.

Adjuntem nota i foto de família de Ramón Cuenca, un dels biberons encara viu.
Gràcies per la difusió.

Deixa el teu comentari