Sueca obri a la participació ciutadana un terç de la inversió habitual als pressupostos municipals

La ciutadania prioritzarà amb la seua votació els projectes d’inversió en parcs infantils, repavimentació i reparació de voreres

L’Ajuntament de Sueca ha presentat este divendres el nou procés de participació ciutadana que obrirà pròximament per prioritzar diferents actuacions del capítol d’inversions municipals. L’actual govern municipal, que ha fomentat la seua línia inversora en els resultats de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) Sueca Batega, elaborada amb la participació i col·laboració ciutadana, convida novament a les suecanes i els suecans a decidir la inversió de més de 300.000 euros dels pressupostos municipals, una xifra que equival a aproximadament un terç de la inversió habitual.

Tal i com es va anunciar en l’aprovació dels pressupostos municipals de 2018, el consistori suecà continua apostant per posar en marxa processos democràtics per decidir entre totes i tots diferents qüestions d’interés local i caràcter i competència municipal. Entre les inversions proposades, el consistori va anunciar que obriria a la participació de les veïnes i veïns tres projectes en concret: la inversió en parcs infantils, en repavimentació o asfaltat i en reparació de voreres que sumen entre els tres vora 340.000 euros, per tal que siga la mateixa ciutadania qui prioritze les actuacions.

L’alcaldessa, Raquel Tamarit, ha insistit “este és un pas més en ferm en el compromís que este govern municipal manté per tal de fomentar la col·laboració i la participació de l’opinió pública en les polítiques locals, les actuacions i els projectes de la gestió municipal”. La primera edil ha subratllat la importància de fomentar este tipus d’iniciatives que apropen el govern i l’administració local a la ciutadania i ajuden a construir en conjunt la ciutat que totes i tots volem.

El regidor de Participació Ciutadana i Informàtica, Xavier Masó, ha explicat que per participar al procés s’haurà d’accedir a l’enllaç participa.sueca.es, seguint el mateix model de consulta simple que es va realitzar en la primera celebrada sobre diferents aspectes de les festes. Amb la presentació del procés i la ferramenta s’engega la primera fase informativa, que s’estendrà fins al 2 de gener, data en què s’obrirà el termini de votació. Es podrà votar fins el pròxim 8 de gener i el procés serà obert a totes les persones majors de 16 anys (complits a data d’inici de la votació) empadronades en La Llastra, Les Palmeres, Motilla, Bega de Mar, Mareny Blau o Sueca. Les persones empadronades a les Entitats Locals Menors del Perelló i Mareny de Barraquetes no tindran vot atés que ambdues entitats tenen competències pròpies en estes àrees d’inversió.

A més a més, s’habilitaran punts d’informació i assessorament a diferents edificis municipals per tal de facilitar el vot a aquelles persones que no tenen accés a internet o no estan familiaritzades amb l’entorn digital. Estos estaran oberts dilluns i dimarts, 7 i 8 de gener, en els següents horaris: Ajuntament de Sueca 10-13 h. / Biblioteca Municipal 10-13 h. i 17 – 20 h. / Sala d’Exposicions Els Porxets 17 – 20 h.

Les propostes: Parcs infantils, repavimentació i reparació de voreres

Pel que fa a les propostes, els regidors de Serveis i Urbanisme, Pilar Moncho i Julio Serra, han estat els encarregats de presentar els projectes.

D’una banda, la ciutadania podrà triar d’entre els diferents parcs infantils proposats en quins consideren prioritari intervindre, seleccionant dos d’entre totes les opcions. L’Ajuntament ha considerat, a través del seu departament de Serveis, proposar per a la votació totes les instal·lacions que superen els quatre anys de vida a excepció del parc infantil del passeig de l’Estació, en el qual hi ha projectada ja una actuació. No obstant això, els parcs proposats han pogut sofrir canvis en este temps amb la reparació i substitució de jocs que s’han trencat o deteriorat per causes diverses.

El caràcter de la votació determinarà les pròximes actuacions del consistori, establint segons el resultat un ordre de prioritat en les futures intervencions en parcs infantils, que compten amb un pressupost total de 77.491,48 euros per a possibles renovacions completes o remodelacions – renovació d’algun mòdul o element -. Amb esta consignació s’assumiran el màxim d’actuacions possibles sempre respectant l’ordre de prioritat resultant del procés.

D’altra banda, pel que fa als projectes relatius a l’àrea d’Urbanisme, que disposen d’un pressupost total de 261.622,31 euros, el consistori proposarà a la ciutadania votar pels cinc projectes que consideren prioritaris d’entre els següents:
Reposició de voreres – c/ Riu Millars i c/ Illa de Tabarca, c/ doctor Antoni Cebollar (barri Granell), c/ Guadalest – c/ José Iturbi (Bega Mar), Camí Vell de Cullera, av. de Vilella (nombres pars), c/ Llebeig (Calderer) i c/ Camp de Morvedre (El Pouet).
Repavimentació – Av. Ciutat de Pamplona (tram 1), av. Ciutat de Pamplona (tram 2), av. Ciutat de Pamplona (tram 3), av. José Maiques, Camí Vell de Cullera, Hort de Palmera, Carrer Les Sorts, Carrer Jaume Roig, Carrer Jaume I, av. Vilella, carrers Vista Alegre i Carrasco, Travessera del Garatge i c/ Sebastià Diego.

En la tercera fase, després de les votacions, es donaran a conéixer els resultats del procés a través de la mateixa plataforma i dels canals oficials de l’Ajuntament de Sueca i estos seran determinants per a l’actuació del consistori pel que fa a les inversions en estos àmbits. En tots els casos, l’Ajuntament es compromet a assumir el màxim d’intervencions possibles, ajustant-se al pressupost disponible, i a respectar l’ordre d’actuació votat per la ciutadania.

Segons s’explica des de l’Ajuntament, l’objectiu és, en un futur pròxim, convidar a la ciutadania a participar en nous processos participatius més complexos en què les veïnes i els veïns puguen fer les seues pròpies propostes i debatre-les en conjunt, de manera prèvia a la votació.

Deixa el teu comentari