Un centenar de professionals, familiars i afectats es donen cita en les XII Jornades Síndrome d’Asperger de La Ribera

Han estat organitzades per l’Associació Síndrome d’Asperger de La Ribera (Asari), en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alzira, l’Hospital de La Ribera, l’Obra Social La Caixa i el Cefire de Xàtiva.

Se celebraran del 19 al 21 d’abril, en la Casa de la Cultura d’Alzira, sota el títol “del diagnòstic a la integració”.

En la comarca de La Ribera, 1 de cada 307 xiquets presenta un Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), categoria en què s’engloba la síndrome d’Asperger.

foto prensa3Un centenar de persones, entre professionals sanitaris i docents, familiars i afectats, s’han donat cita en les XII Jornades Síndrome d’Asperger que se celebren, entre hui i el dijous, en la Casa de la Cultura d’Alzira, sota el títol “del diagnòstic a la integració”.

Les Jornades, organitzades per l’Associació Síndrome d’Asperger de La Ribera (Asari), han sigut inaugurades pel director gerent del Departament de Salut de La Ribera, Dr. Javier Palau, i l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez. Ambdós han estat acompanyats pel director de la sucursal Alzira-Parc de La Caixa, Tomás Ferrer, i la presidenta d’Asari, Valle Palomino.

La síndrome d’Asperger s’inclou dins dels Trastorns d’Espectre Autista (TEA) i es caracteritza per una limitació significativa de les capacitats de relació i comportament social per part de les persones que ho patixen, encara que els afectats posseïxen un coeficient intel·lectual normal o fins i tot superior a la mitjana.

Segons ha destacat el Dr. Palau, “en la comarca de La Ribera, 1 de cada 307 xiquets té un trastorn de l’espectre autista, incidència esta que es troba dins dels paràmetres que es manegen a nivell mundial i que se situen entre el 0,07% i l’1,8% d’incidència”.  Dels 126 casos de TEA que s’han diagnosticat en l’Hospital d’Alzira des dels seus inicis, 18 han sigut síndrome d’Asperger.

El director gerent del Departament de Salut de La Ribera ha recordat la “dificultat que entranya realitzar un diagnòstic precís i precoç de la síndrome d’Asperger, pel fet que els símptomes s’expressen de forma diferent en cada persona que ho patix i que sol anar aparellat a altres trastorns semblants, com el trastorn obsessiu compulsiu o l’autisme d’alt funcionament, entre altres”.

En este sentit, el Dr. Palau ha destacat el treball que realitzen els pediatres i neuropediatres de l’Hospital Universitari de La Ribera, “i que ha permés diagnosticar el 84% dels trastorns de l’espectre autista que hem vist des de l’obertura de l’Hospital entre els 2 i 3 anys del pacient”.

El Dr. Palau ha finalitzat la seua intervenció, reconeixent “la labor que realitza el moviment associatiu en la difusió d’este tipus de síndromes, cobrint les necessitats afectats i familiars i arribant allí on les institucions i administracions no poden arribar”.

Així, el Departament de Salut de La Ribera col·labora científica i econòmicament amb Asari des de l’any 2001 i ha participat en les jornades que esta associació organitza cada any. En l’edició d’enguany estan previstes tres ponències de professionals del Departament de Salut. La primera, sota el títol “Investigació en Neurobiologia de la síndrome d’Asperger”, tindrà lloc hui i anirà a càrrec de la Dra. Josefa Juan, neuropediatra de l’Hospital d’Alzira.

Demà, dimecres, la Dra. María Beltrán, psiquiatre de la Unitat de Salut Mental Infantil i de l’Adolescent (USMIA) de Sueca, parlarà de “Psicopatologia en l’adult”, i el dijous, la psicòloga clínica Sonia Císcar, abordarà “el repte de relacionar-se amb un xiquet amb síndrome d’Asperger” i la necessitat integrar-ho socialment o de reconéixer la seua individualitat.

 

 

Deixa el teu comentari