LA UNIÓ critica les pràctiques comercials que enfonsen als productors en la misèria per les baixes cotitzacions que perceben

Els preus en camp de la fruita baixen un 45% per als llauradors des de l’inici de campanya i en els supermercats es disparen un 300% per als consumidors

6 de juny de 2018.- Els preus que perceben els productors de la Comunitat Valenciana de fruita d’estiu s’han desplomat de mitjana un 45% des del començament de la campanya, mentre que els consumidors paguen per aquests mateixos productes una diferència mitjana superior al 300%, segons les dades recaptades per LA UNIÓ de Llauradors.

Segons les cotitzacions oficials de la Conselleria d’Agricultura (veure gràfic) el descens de la bresquilla ha sigut del 62%, el de la nectarina d’un 53% i l’albercoc descendeix un 47%. El paraguaià és la fruita que menys descendeix percentualment amb un 20%.

La cirera Burlat també pateix una baixada del 40% en el seu preu des del començament de campanya fins a l’última setmana de referència.

La tendència, segons diferents fonts consultades, és que el preu continue a la baixa fins a situar-se a nivells fins i tot inferiors a la campanya passada, la qual cosa suposaria un greu crebant econòmic per als productors valencians. Cal tenir en compte que la previsió de collita era d’unes 30.600 tones, un 23% menys que la passada, “per la qual cosa s’ajunten les dues coses, menys producció de fruita i preus baixos, sense tenir en compte a més els efectes de les tempestes de les últimes setmanes”.

Aquest comportament no obstant això contrasta amb els preus pagats pels consumidors en supermercats i grans superfícies (veure gràfic). Un estudi comparatiu dels serveis tècnics de LA UNIÓ, amb dades de diferents supermercats implantats a la Comunitat Valenciana, revela que el preu mitjà de la fruita d’estiu durant la primera setmana del mes de juny és de 3,30 €/kg, mentre que el preu mitjà percebut pels llauradors és d’1,04 €/kg, la qual cosa representa una diferència entre el que percep el llaurador i el que paga el consumidor de més del 300%.

Per tipus de fruita, i de major a menor diferència, la cirera és el cultiu amb major disparitat de preu, xifrat en un 460%. Li segueix l’albercoc amb un 400%, la bresquilla té una diferència del 313%, la nectarina un 305% i el paraguaià un 181%.

LA UNIÓ critica la gran especulació existent en els preus de la fruita, més elevada si cap que en altres sectors agrícoles i sol·licita “sentit comú i l’eradicació de pràctiques especulatives que posen en clar perill el futur dels productors de fruita d’estiu de la Comunitat Valenciana”.

Precisament LA UNIÓ i la seua fundació IVIFA organitzen demà una Jornada a València sobre comercialització i política de competència en el sector de fruites i hortalisses de la Comunitat Valenciana, en la qual diverses persones expertes en la matèria analitzaran la situació actual a Espanya i la Comunitat Valenciana i en altres països de l’àmbit comunitari, “on els productors al contrari que ací sí poden viure dignament amb les cotitzacions que perceben”.

Deixa el teu comentari