A UNIÓ demana que es prohibisca la importació de porcs fins que es controle el brot de pesta porcina africana declarat a Bèlgica

El divendres passat es va declarar un focus de PPA en senglars en aquell país

LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders demana a l’Administració, arran de la declaració divendres passat a Bèlgica d’un focus de Pesta Porcina Africana (PPA), que extreme els controls en persones i productes de risc dels països afectats, les mesures de bioseguretat de les granges i el transport, així com que plantege la prohibició d’importacions de porcs fins a tenir controlats els focus de la malaltia.

LA UNIÓ va demanar en el mes de març que es prohibiren les importacions de senglars a causa dels greus problemes de contaminació de pesta porcina africana detectats en poblacions d’aquest animal en diversos països de l’est d’Europa. Sol·licita ara també una modificació de la norma en referència als garrins ja que considera que, després de la detecció de la malaltia en senglars a Bèlgica, estarien plenament justificades les màximes restriccions en la importació de porcs vius.

L’organització recorda que la PPA és una malaltia vírica que té greus conseqüències per als porcs, no afecta a les persones, però té un elevat potencial de difusió de forma extensiva i ràpida, com s’ha vist amb els brots en senglars els últims mesos a Xina, en l’Europa de l’Est i ara Bèlgica i Bulgària.

Per a LA UNIÓ, l’aposta del sector ha de ser la de mantenir els nivells de qualitat sanitària del bestiar porcí per a assegurar els bons rendiments de les explotacions de la Comunitat Valenciana. Aquesta qualitat s’ha aconseguit mitjançant el benestar animal, el bon maneig en les granges i amb les màximes mesures de bioseguretat.

En la línia d’assegurar la qualitat sanitària, segons l’organització, caldria recuperar l’equilibri entre les granges de mares i d’engreix, ja que aquest equilibri evitava la importació de garrins de fora del país. Aquesta situació estaria canviant i durant el primer semestre s’observa ja un fort increment d’importacions de garrins holandesos, la qual cosa pot posar en perill el benestar del sector porcí del país.

 

Deixa el teu comentari