LA UNIÓ denuncia que només un 19 % del preu al consumidor repercuteix en els llauradors i ramaders

La xifra situa a Espanya a la cua d’Europa en el funcionament de la cadena alimentària

LA UNIÓ de Llauradors, després d’analitzar les dades proporcionades per la nova eina de seguiment de preus dels aliments d’Eurostat, ressalta que a Espanya només un 19,2 % del preu pagat pels consumidors en alimentació repercuteix sobre els productors.

Les dades d’Eurostat reflecteixen que aquesta xifra és de les més baixes dels països d’Unió Europea i reafirma la crítica continuada de l’Organització Agrària sobre el deficient funcionament de la cadena alimentària i en la necessitat d’una urgent revisió. En el cas d’Espanya, el component dels preus pagats a llauradors i ramaders que es reflecteix en el que paguen els consumidors és només un 19,2 %, el segon més baix dels països les dades dels quals es mostra i molt allunyat de països com Alemanya, on aconsegueix el 48,3 %.

Encara que l’eina de seguiment de preus d’Eurostat de com es transmeten dels productors als consumidors maneja càlculs basats en dades existents de 2005 a 2014, des de l’entrada en vigor de la Llei 12/2013 de Mesures de Millora de Funcionament de la Cadena Alimentària, es constata que la situació no ha millorat.

Les conclusions sobre l’evolució del diferencial entre preus en origen i al consumidor dels productes frescos de consum més habituals revelen que en aquests últims anys aquest diferencial s’ha mantingut invariable o estable en 9 productes dels analitzats (vedella, corder, carabasseta, ceba, bajoca verda plana, pimentó verd, tomaca redona llisa, carlota i llima), ha descendit en 4 (taronja tipus Navel, clementines, peres i ous classe M) i ha augmentat en 8 productes (pollastre fresc, conill de granja, porc, creïlla, bleda, enciam romà, poma Golden i plàtan).

L’organització considera que les dades recolzen la seua petició d’una revisió urgent de la Llei de la Cadena Alimentària per a fer-la més ambiciosa en els seus instruments i en els seus objectius, amb la finalitat de millorar els preus que perceben els llauradors i ramaders per les seues produccions, sense que açò implique perjudicis pels consumidors.

En aquest sentit, a través de la seua organització estatal Unión de Uniones ha presentat al Ministeri les seues propostes sobre la definició de posició de domini del mercat i l’abús que s’exerceix des de la mateixa, així com observacions al projecte de Directiva Europea sobre Pràctiques Comercials deslleials, que es debat en la UE, per a millorar la protecció als productors.

L’organització espera que el Ministeri concrete les seues línies de treball per a “aconseguir un marc de relacions més justes i equilibrades entre els actors de la cadena alimentària”, tal com va anunciar el ministre d’Agricultura, Luis Planas, en la presentació del seu programa d’acció per a la Legislatura i s’apresta a col·laborar en aquest objectiu.

Deixa el teu comentari